Recikliranje betona sa dodatkom drvenog otpada

20.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa Instituta za industrijske nauke, u okviru Univerziteta u Tokiju, razvili su novi postupak recikliranja betona koji podrazumeva dodavanje odbačenog drveta. Otkrili su da u tačno određenoj srazmeri može dati novi građevinski materijal čija je čvrstoća na savijanje veća od standardnog betona. Ovo istraživanje može pomoći kod drastičnog smanjenja troškova izgradnje, kao i kod smanjenja emisije ugljen-dioksida. 

Ilustracija (www.pixabay.com)

Beton je građevinski materijal koji se najčešće upotrebljajava u izgradnji zgrada, mostova i kuća. Međutim, kako zemlje rade na suzbijanju emisije gasova sa efektima staklene bašte, proizvodnja betona se više kontroliše. Beton se sastoji od dva dela, agregata, koji obično sadrži šljunak i drobljeni kamen, i cementa. Proizvodnjom cementa emituje se velika količina ugljen-dioksida.

Li Liang, autor studije objašnjava da je neodrživo ukoliko se samo ponovno koristi agregat od starog betona, jer upravo proizvodnja novog cementa pokreće emisije štetnih gasova. Zbog toga je potreban novi, ekološki prihvatljiv pristup kako bi se pomoglo promovisanju kružne ekonomije betona. 

Istraživači su optimizovali svoju novu metodu podešavajući proporcije u smeši, pritisak, temperaturu, trajanje presovanja i sadržaj vode. Pronalaženje prave srazmere udela betona i recikliranog drveta bilo je presudno za dobijanje najjačeg betona. Drvo svoju krutost dobija od lignina - visoko unakrsno povezanih organskih polimera. U tom slučaju lignin popunjava praznine u betonu i funkcioniše kao lepak kad se pomeša sa otpadnim betonskim prahom i zagreje. Jačina je poboljšana višim temperaturama i pritiscima tokom presovanja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Yuya Sakai, takođe autor studije, rekao je da je većina recikliranih proizvoda koje su napravili pokazala bolju čvrstoću na savijanje u odnosu na standardni beton. Ova rezultati istraživanja mogu promovisati zeleniju i ekonomičniju građevinsku industriji koja ne samo da smanjuje skladište otpadnog betona i drveta, već takođe pomaže u rešavanju problema vezanog za klimatske promene.

Verovatno je i to da je ovaj reciklirani beton biorazgradiv, jer je betonski otpad pričvršćen na drvenu komponentu. Metoda bi se mogla proširiti i na recikliranje drugih vrsta odbačenih biljnih materijala, umesto drveta ili čak potpuno novog betona napravljenog od biljaka, peska i šljunka.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...