INFONET-468X60-BANNER

Vertikalna oaza u Saudijskoj Arabiji

18.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

FAAB studio iz Varšave osmislio je urbanistički projekat mešovite namene koji poboljšava okruženje, i istovremeno uključuje i stanovnike u taj proces. Ovde se radi o prototipu arhitektonske intervencije koja ima za cilj da pruži alate ljudima za kontrolu i upravljanje promjenjivom klimom. Ovaj studio je uključen u brojne projekte u Poljskoj i širom sveta. 

Vertical Green Oasis

Vertical Green Oasis" (foto: FAAB Architektura)

U pitanju je zgrada koja odgovara novom tipu urbanosti, gde tehnologija i biotehnologija pomažu ljudima da “stvore stanište koje im je potrebno i u kome će voleti da žive". Ovaj objekat zamišljen je kao konstrukcija koja imati mnoštvo funkcija uključujući maloprodaju, poslovni prostor, hotel i stambene jedinice.

Vertical Green Oasis

Vertical Green Oasis" (foto: FAAB Architektura)

Karakterisaće je eko-dizajn i imaće elemente održivog razvoja. Energija će se dobijati od sunca, biće smanjna ukupna potrošnja energije zgrade i svojom fasadom će stvarati hladovinu tamo gde je to potrebno. "Vertical Green Oasis" je prototipna konstrukcija koja ima za cilj da se prilagodi kontekstu i da postigne eko-ciljeve. Postavljajući nove standarde održivog dizajna, glavni cilj projekta je da promeni okruženje u blizini zgrade, a stanovnike zgrade uključiti u taj "proces".

Vertical Green Oasis

Vertical Green Oasis" (foto: FAAB Architektura)

Posmatrajući spoljno oblaganje, dolazi se do zaključka da je svaka komponenta bitan deo celokupnog sistema. U stvari, beli neprozirni delovi fasade ili BIPV aktivni paneli i zastakljivanje odgovorni su za proizvodnju električne energije od sunca. Višenamenski VOS WCC modularni paneli u vertikalnim vrtovima zaduženi su za promenu okruženja u blizini zgrade. Uz podršku odabranih biljaka i mikroorganizama, vazduh se pročišćava i smanjuje zagađenje od buke. Zeleni sloj pospešuje biološku raznolikost i pomaže u očuvanju ugroženih vrsta, a takođe je posebno projektovan da izdrži zahtevne vremenske uslove. Ovo znači da smanjuje potražnju zgrade za hlađenjem prostora do 66% (u regiji Arapskog zaliva) i zagrejanjem za 30% (u Švedskoj).

U okviru projekta razvijena je mobilna aplikacija za otkrivanje statusa sistema za svako postrojenje u matrici, sa mogućnostima samopoboljšanja. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;