INFONET-468X60-BANNER

Projekat za "Ostrvo jednoroga"

21.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

U toku je rad na velikom novom projektu Zaha Hadid Architects (ZHA) u Čengduu u Kini pod nazivom “Unicorn Island”. Kada poduhvat bude bio realizovan stvoriće se životni i radni prostor za kineske i međunarodne startapove.

Projekat za “Ostrvo jednoroga”

“Unicorn Island” (foto: MIR)

“Unicorn Island” je ime dobio po startapovima vrednim više od milijardu američkih dolara, koji se često nazivaju i "Unicorn Companies". Zauzimaće površinu od 67 hektara i u okviru njega će bistvovati 70.000 istraživača, administrativnog osoblja, stanovnika i posetilaca. Deo je većeg projekta “Tianfu New Area”, koji podrazumeva celu regiju koja se razvija kao novi poslovni i stambeni centar za tehnologiju i istraživanje.

Projekat za “Ostrvo jednoroga”

“Unicorn Island” (foto: MIR)

“Unicorn Island” će biti organizovan tako da će zgrade različitih visina okruživati centralni trg i metro stanicu. Prva zgrada sa impresivnim staklenim krovom je skoro završena i poslužiće kao izložbeni i konferencijski centar.

Projekat za “Ostrvo jednoroga”

“Unicorn Island” (foto: Zaha/Negativ.com)

Glavni fokus biće na pešačkim i biciklističkim stazama. Projekat je delimično inspirisan i obližnjim sistemom za navodnjavanje Dujiangyan.

Projekat za “Ostrvo jednoroga”

“Unicorn Island” (foto: MIR)

Iz firme Zaha Hadid Architects rekli su da se vode ekološkim principima istorijskog sistema za navodnjavanje i neprekidnim radom “Tianfu New Area” na obnovi prirodnih močvarnih područja. Projekat parkovskog ostrva “Unicorn” uključuje javne zelene površine, očuvanje vode i poboljšanu povezanost kako bi se stvorilo okruženje za život i rad, sledeći koncepte koji redefinišu istinsku meru efikasnosti objekata kao poboljšanu dobrobit njegovih stanovnika. U okviru novih parkovnih granica s jezerom Xing Long, biće ugrađeni prirodni sistemi upravljanja vodama i uključivaće inovacije u tehnologijama urbanog uzgoja kako bi stanovnicima, radnicima i posetiocima omogućili sveže lokalne proizvode.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;