INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

EPIQ kula: Arhitektonska inovacija u srcu Ekvadora

21.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

EPIQ kula u Kitu, u Ekvadoru, delo danskog arhitektonskog studija BIG, predstavlja značajno dostignuće u oblasti savremene arhitekture. Ova impozantna građevina, visoka 101 metar, sastoji se od naslaganih L-oblika koji se uvijaju i susreću u centru konstrukcije, čime se stvara jedinstvena struktura.

Foto: Bicubik

Saradnja sa razvojnim timom Uribe Schwarzkopf iz Kita dovela je do stvaranja kule koja se nalazi u neposrednoj blizini urbanog zelenog prostora La Carolina Park, postavljajući je na ugao raskrsnice preko puta ulaza u metro.

Foto: Bicubik

Osnova ovog nebodera podeljena je na dve sekcije koje se okreću jedna ka drugoj, kreirajući otvor koji služi kao ulaz u zgradu. Više međusobno povezanih volumena u obliku slova L stvara naslagani dizajn.

Foto: Bicubik

Zahvaljujući ovakvom kombinovanju elementa dobijene su spoljne terase i javni zeleni prostor na svakom spratu. Fasada nebodera sadrži duguljaste elemente od pigmentisanog betona, čija boja i tekstura aludiraju na kupole katedrala i starih kolonijalnih zgrada, prekrivenih lokalnim pločicama. Četiri različite boje su korišćene na fasadi, dodajući vizuelni identitet svakom bloku.

Foto: Bicubik

Unutar zgrade, predvorje je obloženo pločicama, sa prijemnim pultom mat roze boje i sivim zidom koji se uzdiže ka reflektujućem crnom plafonu. U zajedničkim prostorijama za dnevni boravak dominira drveni pod i beli plafoni, dok su stambene jedinice zadržale određenu dozu tajanstvenosti, budući da tim nije objavio njihove slike.

Foto: Bicubik

Na krovu se nalazi bazen i popločana terasa oivičena staklom u kombinaciji sa betonom.

Foto: Bicubik

Čitav projekat predstavlja vizuelnu iluziju - izdaleka se čini kao jedinstvena masa, dok se pri bližem posmatranju razlaže na niz pojedinačnih volumena, obloženih crvenim cementnim pločicama u četiri nijanse. EPIQ kula tako postaje simbol arhitektonskog inoviranja i ekološke svesti u srcu Ekvadora.

Foto: Bicubik

BIG i Uribe Schwarzkopf nedavno završili još jedan zajednički projekat - najvišu zgradu u Kitu.

Foto: Bicubik

 

Foto: Bicubik

 

Foto: Bicubik

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;