INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

26.11.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Park Thomasa Heatherwicka “Pier 55” koji se nalazi na njujorškoj reci Hadson preimenovan je u “Little Island”. Objavljeni su vizuali i videozapisi u kojima je detaljno prikazan projekat izgradnje. Obuhvataće ukupno 132 betonska stuba u pečurkastoj formi koji će se nalaziti iznad vode i formirati park.

Detalje vezane za projekat objavila je Diller-von Furstenberg Family Foundation koja finansira projekat. Barry Diller iz Fondacije kaže da je veoma radostan zbog ovog projekta jer će Njujorčani i posetioci biti u prilici da pređu most, “ostave” užurbani grad iza sebe i ovde se odmore.

Na snimku se vidi postavljanje ogromnih betonskih “saksija” uz pomoć dizalica. Ove “saksije” podsećaju na lale i različitih su visina (od 4,5 do 18,9m). Stubovi koji predstavljaju “stabljike” uronjeni su u reku, dok se gornji deo ili “cvet” nalazi iznad reke kako bi se stvorio omogućili različiti pogledi na grad.

Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

“Little Island” (foto: Luxigon)

Ovde će biti organizovani društveni događaji, različite vrste predstava, sadržaji umetničkog i obrazovnog karaktera.

Britanski studio sarađivao je sa Signe Nielsen iz Mathews Nielsen Landscape Architects na projektovanju zelenih površina na prostoru veličine skoro jednog hektara koji uključuje travnjake, staze i brdašca. U planu je da ovde bude zasađeno 100 vrsta drveća i grmlja.

Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

“Little Island” (foto: Luxigon)

Renderi pokazuju da će ulaz u park biti dostupan iz Ulice 13. i 14. preko uzdignutih staza.

Projekat “Little Island” je naišao na niz prepreka od kada je prvi put predstavljen u novembru 2014. godine. Međutim, sada su radovi u jeku i završetak se očekuje 2021. godine.

Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

“Little Island” (foto: Luxigon)

Projekat, koji je namenjen da zameni staro pristanište, dobio je dozvolu 2016. godine, ali je naišao na niz sudskih izazova, i dozvola je izdata naredne godine, što je povećalo troškove sa 35 na 250 miliona dolara. Tvrdilo se da konstrukcija nije prikladna za predloženo mesto jer se nalazi u zoni zaštićenog ušća.

Park-ostrvo od pečurkastih betonskih formi

“Little Island” (foto: Luxigon)

Nakon rešavanja svih nesuglasica, realizacija projekta je sada u toku i park će se pridružiti brojnim Heatherwickovim poduhvatima osmišljenim za područje uz reku Hadson i uzuzdignuti park “High Line”. Stambene kule “Lantern House” trenutno se grade samo nekoliko blokova dalje, dok je “Vessel” otvoren početkom ove godine u okviru „Hudson Yards”.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;