Ekološki kompoziti od kamenog otpada

24.09.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa UBC Okanagan proizvode uz pomoć polimera i ostataka od prirodnog kamena, ekološki prihvatljive kamene kompozite.

Ovi novi kompoziti su napravljeni od prethodno odbačenih materijala tj. ostataka rezanja prirodnih građevinskih ili ukrasnih blokova za zgrade, građevinskih materijala ili spomenika. Iako je ponovna upotreba otpadnog materijala od prirodnog kamena uobičajena u cementu, pločicama i betonu, dodavanje kamene sirovine polimerima je nova i inovativna ideja, objašnjava profesor sa School of Engineering, Abbas Milani.

Rastuća industrijska potražnja za multifunkcionalnim sirovinama koje su u skladu sa prirodom teraju istraživače na razvoj dodanih vrednosti i biokompozita koji štede energiju, objašnjava.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Budući da je sirovina otpadni materijal, samim tim su i niži troškovi proizvodnje, rekao je Milani, direktor UBC-ovog Instituta za istraživanje materijala i proizvodnju (MMRI).

Milani i njegove kolege nedavno su dobili finansijska sredstva sa UBC-a za uspostavljanje klastera izvrsnosti u istraživanju biokompozita. Klaster će razviti nove biokompozite i reciklirane kompozite na bazi poljoprivrednih i šumarskih proizvoda kako bi se minimizovao uticaj konvencionalne plastike i otpada na okolinu.

Praškasti kameni otpad korišćen u projektu pruža fleksibilnost novom kompozitnom polimernom matriksu. Može se dodavati u različitim odnosima u gotov proizvod pri odgovarajućoj temperaturi ili pritisku kako bi se zadovoljili strukturalni zahtevi ili estetski zahtevi, koje su definisali industrija i kupci.

Ovi kompoziti od zelenog kamena lako se mogu koristiti za dekoraciju, kod sanitarija i u različitim industrijama.

Istraživači su menjali količinu kamena koju su dodavali kompozitima, a zatim testirali nekoliko parametara kako bi odredili čvrstoću, izdržljivost i gustinu, zajedno sa toplotnom provodljivošću. Oblikovanje i mehanička ispitivanja izvedeni su u laboratoriji za istraživanje kompozita Okanagan u saradnji sa MMRI.

Dodavanjem kamenih ostataka kompozitima, istraživači su utvrdili da oni ne samo da povećavaju snagu i izdržljivost polimera, već se i provodljivost kompozita proporcionalno povećava na osnovu dodate količine kamena.

Veća čvrstoća je važna, ali veća provodljivost (do 500%) otvara vrata za nove potencijalne aplikacije, uključujući 3D štampanje sa recikliranim kompozitima, objašnjava Milani.

Milani je dodao da je svaki put kada se neki otpad preusmeri sa depnije i generiše u proizvod koji ima ekonomsku korist, dodatna dobit. Takođe je rekao i da  se nada se da će ove vrste proizvoda, pažljivo dizajnirane od strane istraživača različitih profila fokusiranih na 3R (repairable, reusable i recyclable) značajno doprineti ekonomiji regije u kojoj oni rade i Kanade u celini.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...