Zakrivljena aluminijumska fasada kao zavesa na pozorištu

19.02.2019. | Adam Williams | New Atlas

Nedavno su završeni radovi na izgradnji centra za izvođačke umetnosti u Kowloon Cultural District-u u Hong Kongu. „Xiqu Centre“ ima upečatljivu fasadu napravljenu od zakrivljenog aluminijuma koji obmotava zastakljenje. Kompanija Revery Architecture koja je izvela radove, poredi efekat sa fenjerom koji svetluca iza zavesa na pozorišnoj sceni.

Zakrivljena aluminijumska fasada kao zavesa na pozorištu

„Xiqu Centre“ (foto: Ema Peter)

„Xiqu Centre“ se gradio već neko vreme (Revery Architecture je ranije nosio naziv Bing Thom Architects) i završen je sa značajnim budžetom od 347 miliona USD  a u saradnji sa Ronald Lu & Partners. Aluminijumska fasada sadrži ukupno 25.000 delova koji su izrezani od neobrađenih aluminijumskih brodskih cevi na CNC mašini i postavljeni naizmenično oko zgrade. Rezultat je prilično neuobičajen.

Zakrivljena aluminijumska fasada kao zavesa na pozorištu

„Xiqu Centre“ (foto: Ema Peter)

Unutrašnjost objekta iznosi 29.728 kvadratnih metara i nalazi se oko pozorišta koje „visi“. Prvo je izgrađeno na zemlji, a zatim podignuto na svoje mesto i okačeno na šest velikih stubova. Ostatak „Xiqu Centre“ je nakon toga izgrađen oko njega. Osim toga što je neobičan, viseći dizajn je i praktičan jer pomaže da se ublaže vibracije i zvukovi iz okoline objekta. Ovo je presudno jer pruga prolazi ispod pozorišta.

Zakrivljena aluminijumska fasada kao zavesa na pozorištu

„Xiqu Centre“ (foto: Ema Peter)

„Qi (što znači protok) je „izražen“ kroz kompleks sa krivudavim putevima i oblicima i lučnim ulazima projektovanim oko hipnotizirajućeg, višeslojnog kružnog atrijuma", kažu iz Revery Architecture. „Inovativna projektna odluka o kačenju prekrasnog „Grand Theatre“ koji obuhvata 1073 sedišta, da visi sa vrha zgrade „Xiqu Centre“ i to na visini od 27 metara, olakšava unutrašnju konfiguraciju atrijuma i javnog trga, dok strateški izoluje dvoranu od vibracija i visokog nivoa buke koja dolazi iz okoline. Ovaj inventivni dizajn je izuzetno koristan u omogućavanju sigurne izgradnje unutar i ispod pozorišta istovremeno, što je rezultiralo smanjenjem vremena izgradnje.

Zakrivljena aluminijumska fasada kao zavesa na pozorištu

„Xiqu Centre“ (foto: Ema Peter)

„Uzvišeno pozorište je okruženo sa dva nebeska vrta koji nude poglede ka Victoria Harbour u Hong Kongu. U okviru „Xiqu Centre“ nalazi se „Tea House“ pozorište sa 200 sedišta, studija za probe, studija za snimanje, obrazovne i administrativne prostorije, slušaonice i deo za maloprodaju. Unutrašnje dvorište takođe uključuje i izložbene pultove i štandove koji promovišu kulturno nasleđe područja.

Zakrivljena aluminijumska fasada kao zavesa na pozorištu

„Xiqu Centre“ (foto: Ema Peter)

Zakrivljena aluminijumska fasada kao zavesa na pozorištu

„Xiqu Centre“ (foto: Ema Peter)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...