INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Konačni izgled kompleksa "KoolKiel" odrediće zajednica

30.01.2019. | Lizzie Crook | Dezeen

MVRDV je objavio vizuelni prikaz kompleksa mešovite namene pod nazivom „KoolKiel“. Ovaj kompleks će se nalaziti u Kilu u Nemačkoj, a o njegovom konačnom izgledu odlučivaće i zajednica.

Pobednički predlog MVRDV-a za postindustrijsku lokaciju na vrhu Kilskog fjorda biće prilagođavan tokom realizacije. Postoji niz mogućih opcija sa dodatnim balkonima, raznovrsnim skulpturalnim betonskim panelima i različitim rasporedom prostorija.

Konačni izgled kompleksa

Kompleks „KoolKiel“ (fotro: MVRDV)

„Ovu lokaciju karakteriše dinamična i kreativna postojeća zajednica, pa će shodno tome ona i biti uključena u ovakav projekat", rekao je Jacob van Rijs, direktor i suosnivač MVRDV.

„„KoolKiel“ nije samo inspirisan zajednicom već joj omogućava da i ona utiče na predlog. Mi njima ne predstavljamo gotov projekat već ih i pitamo: „Kakav „Kool' želite?"

Konačni izgled kompleksa

Kompleks „KoolKiel“ (fotro: MVRDV)

Kompleks će se prostirati na 65.000 kvadratnih metara i obuhvataće i stambeni i poslovni prostor. Projekat će uključivati i renoviranje velike zgrade koja je izgrađena za skladištenje lanaca za brodove i mesto na kome su štampani Werner-ovi stripovi početkom ’80-ih godina.

Svaka zgrada u okviru kompleksa „KoolKiel“ će biti prilagodljiva i obavijena prilagođenim betonskim pločama koje su izrađene u različitim oblicima kako bi upućivale na „kreativni učinak lokalnog stanovništva".

Postojeća zgrada će se na nižim nivoima transformisati u fleksibilne komercijalne jedinice. Vertikalno će biti proširena nizom stanova, čiji će oblici biti određivani tokom procesa projektovanja.

Konačni izgled kompleksa

Kompleks „KoolKiel“ (fotro: MVRDV)

MVRDV je razvio set različitih modula oblika za kreiranje ovih stanova, koji se mogu kombinovati na različite načine kako bi se ukupan broj stanova, njihove veličine i rasporedi prilagodili.

Hotel sa 250 soba nalaziće se na kraju lokacije. Broj i veličina konzolnih jedinica sa balkonima koje će se protezati od ove kule, takođe će biti definisane u dogovoru sa zajednicom.

Hotel će biti povezan sa poslovnom kulom na drugom spratu i to krovom koji će formirati zaštićeni javni prostor za događanja. Ovaj krov će se proširiti na zgradu u okviru koje će se nalaziti prodavnice koje će biti pokrivene sa tri stambena bloka u obliku kocke.

Konačni izgled kompleksa

Kompleks „KoolKiel“ (fotro: MVRDV)

MVRDV je takođe ugradio i niz „živih spoljnih prostora" u projekat „KoolKiel“.

Travnati krov iznad prodajnih jedinica udvostručiće spoljni prostor za stambene blokove i poslovnu kulu, a između zgrada će se nalaziti i uređeno dvorište sa mobilijarom.

Niz manjih krovova u okviru celog kompleksa koristiće se za podsticanje biodiverziteta, dok će solarni paneli i sistemi za prikupljanje kišnice biti ugrađeni kako bi se poboljšala ekološka efikasnost zgrade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;