INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Konačni izgled kompleksa "KoolKiel" odrediće zajednica

30.01.2019. | Lizzie Crook | Dezeen

MVRDV je objavio vizuelni prikaz kompleksa mešovite namene pod nazivom „KoolKiel“. Ovaj kompleks će se nalaziti u Kilu u Nemačkoj, a o njegovom konačnom izgledu odlučivaće i zajednica.

Pobednički predlog MVRDV-a za postindustrijsku lokaciju na vrhu Kilskog fjorda biće prilagođavan tokom realizacije. Postoji niz mogućih opcija sa dodatnim balkonima, raznovrsnim skulpturalnim betonskim panelima i različitim rasporedom prostorija.

Konačni izgled kompleksa

Kompleks „KoolKiel“ (fotro: MVRDV)

„Ovu lokaciju karakteriše dinamična i kreativna postojeća zajednica, pa će shodno tome ona i biti uključena u ovakav projekat", rekao je Jacob van Rijs, direktor i suosnivač MVRDV.

„„KoolKiel“ nije samo inspirisan zajednicom već joj omogućava da i ona utiče na predlog. Mi njima ne predstavljamo gotov projekat već ih i pitamo: „Kakav „Kool' želite?"

Konačni izgled kompleksa

Kompleks „KoolKiel“ (fotro: MVRDV)

Kompleks će se prostirati na 65.000 kvadratnih metara i obuhvataće i stambeni i poslovni prostor. Projekat će uključivati i renoviranje velike zgrade koja je izgrađena za skladištenje lanaca za brodove i mesto na kome su štampani Werner-ovi stripovi početkom ’80-ih godina.

Svaka zgrada u okviru kompleksa „KoolKiel“ će biti prilagodljiva i obavijena prilagođenim betonskim pločama koje su izrađene u različitim oblicima kako bi upućivale na „kreativni učinak lokalnog stanovništva".

Postojeća zgrada će se na nižim nivoima transformisati u fleksibilne komercijalne jedinice. Vertikalno će biti proširena nizom stanova, čiji će oblici biti određivani tokom procesa projektovanja.

Konačni izgled kompleksa

Kompleks „KoolKiel“ (fotro: MVRDV)

MVRDV je razvio set različitih modula oblika za kreiranje ovih stanova, koji se mogu kombinovati na različite načine kako bi se ukupan broj stanova, njihove veličine i rasporedi prilagodili.

Hotel sa 250 soba nalaziće se na kraju lokacije. Broj i veličina konzolnih jedinica sa balkonima koje će se protezati od ove kule, takođe će biti definisane u dogovoru sa zajednicom.

Hotel će biti povezan sa poslovnom kulom na drugom spratu i to krovom koji će formirati zaštićeni javni prostor za događanja. Ovaj krov će se proširiti na zgradu u okviru koje će se nalaziti prodavnice koje će biti pokrivene sa tri stambena bloka u obliku kocke.

Konačni izgled kompleksa

Kompleks „KoolKiel“ (fotro: MVRDV)

MVRDV je takođe ugradio i niz „živih spoljnih prostora" u projekat „KoolKiel“.

Travnati krov iznad prodajnih jedinica udvostručiće spoljni prostor za stambene blokove i poslovnu kulu, a između zgrada će se nalaziti i uređeno dvorište sa mobilijarom.

Niz manjih krovova u okviru celog kompleksa koristiće se za podsticanje biodiverziteta, dok će solarni paneli i sistemi za prikupljanje kišnice biti ugrađeni kako bi se poboljšala ekološka efikasnost zgrade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;