IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Betonska kuća prekrivena jestivim biljkama

25.12.2018. | Jon Astbury | Dezeen

Velike betonske kutije ispunjene jestivim biljkama čine fasadu ove kuće u Kuala Lumpuru, koju je projektovao lokalni studio Formzero.

„Planter Box House“ je trospratna kuća koju karakteriše samoodrživost i samodovoljnost.

Planter Box House

Planter Box House (foto: Ameen Deen)

Projektovao ju je studio Formzero za penzionisani par koji uzgaja sopstvenu hranu. Kuća obezbeđuje prostor za sadnju više od 40 vrsta jestivih biljaka u okviru kaskadno raspoređenih betonskih kutija.

Arhitektie na kuću gledaju kao na „redefiniciju savremene tropske kuće", dajući prioritet svetlu, prirodnoj ventilaciji i biljkama.

Pored toga što poseduje široku lepezu biljaka, svaka betonska kutija nalik saksiji obezbeđuje zadržavanje atmosferske vode i postaje mali rezervoar za navodnjavanje.

Planter Box House

Planter Box House (foto: Ameen Deen)

Ovaj rezervoar povezan je sa sistemom koji omogućava kontrolu nivoa vode u svakoj toj betonskoj kutiji tj. saksiji.

„Ovaj projekat služi kao dragocena prilika da par ali i lokalna zejednica steknu iskustvo o poljoprivredi u tropskom okruženju", rekao je tim.

„Očekuje se da će se život zgrade stalno poboljšavati, razvijati i rasti zajedno sa bračnim parom."

Planter Box House

Planter Box House (foto: Ameen Deen)

Kada se uđe u ovu kuću nailazi se na veliki boravišni prostor koji vodi do kuhinje i trpezarije sa dvostruko visokim plafonima i zastakljenim prozorima u punoj visini. Na prvom sparatu se nalaze spavaća i radna soba, dok su na drugom spratu smeštene još jedna spavaća soba i dnevni boravak, odakle se izlazi na terasu.

Na vrhu kuće nalazi se krov kojem se pristupa spiralnim stepenicama okruženim biljkama. Krov je takođe pokriven biljkama ali manjim.

Planter Box House

Planter Box House (foto: Ameen Deen)

Na svim nivoima se prostori drže što je moguće otvorenijim. Jedino razdvajanje čine stakleni razdelnici koji služe da bi zasađene biljke bile vidljive sa prednjeg i zadnjeg dela kuće. Na kraju svakog sprata, staklena vrata omogućavaju pristup betonskim saksijama.

Kroz kuću prolazi delikatno čelično stepenište, pričvršćeno preko šipki, koje izgleda kao da visi sa gornjeg sprata gde se nalazi svetlarnik sa otvorima koji obezbeđuju ventilaciju.

Planter Box House

Planter Box House (foto: Ameen Deen)

Beton sa tradicionalnih tropskih kuća je takođe bio inspiracija za ovu kuću. Razdvojena oplata od bambusa dala je grubu, žljebastu završnicu na površini betona.

Postojeće jasminovo drvo na ulici ispred kuće je takođe dobilo betonski ukras, kako da bi se stvorio komad „urbanog nameštaja" koji služi kao „veza između ukućana i suseda", tvrde arhitekte.

Formzero je tokom 2018. godine izgradio i „Window House“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;