INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pikselizovani kompleks "brda i dolina"

21.09.2018. | Bridget Cogley | Dezeen

Zeleni kompleks mešovite namene koji je projektovala arhitektonska firma Big gradiće se u Torontu. Projekat podseća na „Habitat 67“ Moshe Safdia u Montrealu. Projekat „King West Street“ koji je prvi put objavljen 2016. godine, dobio je dozvolu za početak gradnje u najvećem kanadskom gradu.

Ovaj projekat Bjarke Ingelsove firme BIG sadrži gomilu naslaganih kocki koje su tako raspoređene da stvaraju talasastu formu koja kreira „brda i doline".

King West Street

„King West Street“ (foto: Westbank Projects i BIG)

Firma se osvrnula na projekat Moshe Safdija „Habitat 67“ u okviru koga su na sličan način formirani objekti sastavljeni od modularnih jedinica poput kutija. Ingels je kada je objavio prvi put na Instagram profilu slike projekta aludirao sličnost sa svojom zgradom „Habitat 2.0" u Torontu.

„Sa „King Street West-om“ želeli smo da pronađemo alternativu kuli i podijumu koji se često viđaju u Torontu i da vratimo neke od revolucionarnih ideja Safdija", rekao je Ingels u nedavnoj izjavi. „Ali umesto utopističkog eksperimenta na ostrvu, da se postavi u centralni deo grada."

King West Street

„King West Street“ (foto: Westbank Projects i BIG)

„King Street West“ prostiraće se na površini od 57.000 kvadratnih metara i trebalo bi da bude izgrađen duž puta koji nosi isti naziv kao projekat i nalazi se između Spadina Avenue i Portland Street.

Njegov talasasti krov će se formirati iz pet „brda" različitih visina, sa delovima koji će ići od šest do 13 spratova, sudeći prema renderima.

Kao i „Habitat 67“ imaće privatne balkone i terase za svaku stambenu jedinicu i sve će biti orijentisane na poboljšanje pristupa prirodnom svetlu.

King West Street

„King West Street“ (foto: Westbank Projects i BIG)

„Topografija brda i dolina obezbeđuje terase za veće jedinice, dok druge imaju balkone složene duž perimetra zgrade", navodi se u saopćenju BIG-a.

„Svaki piksel je postavljen da bude u veličini sobe i okrenut 45 stepeni od ulične mreže kako bi povećao izlaganje svetlosti i vazduhu, dok talasasta forma omogućava da svetlost stigne do King Streeta tokom cele godine."

Uz brojne zelene površine „King West Street“ će uključivati i centralni vrt i „potencijalni prostor za urbanu  poljoprivredu", rekli su iz firme.

King West Street

„King West Street“ (foto: Westbank Projects i BIG)

Njegovo „šuplje“ jezgro služiće kao javni trg na kome će biti posađena papratu cilju stvaranja „urbane šume". Javne pešačke staze će presecati vrt kako bi se povezale različite oblasti kompleksa.

„King Street West“ će u okviru projekta integrisati i objekte koji pripadaju kulturnoj baštini. Tri istorijske konstrukcije biće ostavljene netaknute, ali i uključene u širi projekat BIG-a.

King West Street

„King West Street“ (foto: Westbank Projects i BIG)

Područja za maloprodaju i poslovne prostorije oko osnove će odgovarati visini ovih starih zgrada, dok će se stambene jedinice nalaziti na vrhu.

Projekat „King West Street“ je planiran u saradnji sa Westbank Projects, vodećom kompanijom za luksuzne nekretnine i nekretnine mešovite namene u Kanadi, a biće razvijen od strane MGM Group.

Ingelsov „Serpentine Pavilion“ iz 2016. godine koji ima sličnu zaobljenu pikselizovanu formu nedavno je postavljen blizu lokacije.

King West Street

„King West Street“ (foto: Westbank Projects i BIG)

Westbank je kupio konstrukciju nakon što je demontirana u Londonu, a prvobitna namera je bila da se ponovo sastavi u Vankuveru. Kompanija takođe stoji i iza BIG-ove uvijene kule „Vancouver House“ koja se gradi na zapadnoj obali grada i zgrade kompanije Telus Sky u Kalgariju čijoj se realizaciji bliži kraj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;