INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Lepkovi Ultralite za polaganje keramičkih pločica velikog formata

02.02.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Sa pojavom pločica velikog formata, dizajnerske mogućnosti u sferi keramičkih obloga postale su praktično neograničene. Dizajnerima se dopada finalni izgled bez previše fuga koji stvara iluziju neprekinute, monolitne površine. Prostor izgleda veći, svetliji i svakako upadljiviji, jer veliki format unosi atmosferu raskoši i luksuza. Pored estetike, manji broj fuga znači i lakše održavanje, što je naročito bitno krajnjim korisnicima.

Savremene tehnologije omogućavaju izradu keramičkih pločica velikih dimenzija – čak preko 3,0m dužine, 1,5m širine i debljine od 3mm do 12mm. Inovativne tehnologije dolaze pre svega iz Italije, jer je ova zemlja jedan od najvećih i najuticajnijih proizvodača keramičkih pločica. Istovremeno sa razvojem velikih formata uređuje se i način ugradnje. Kada govorimo o tome, velikoformatne pločice nose sa sobom izazove na koje je moguće odgovoriti samo ako je izvođač adekvatno edukovan za pravilno polaganje, a takođe poseduje alat neophodan za sigurno rukovanje ovim pločicama.

Ultralite lepkovi

Slika 1. Ultralite lepkovi

Kao odgovor na rast popularnosti velikih formata, Mapei je za ovu namenu razvio porodicu cementnih lepkova Ultralite, koji su jedinstveni, najsavremeniji lepkovi, specijalno formulisani za lepljenje keramičkih pločica velikih formata, tankih porcelanskih pločica, mozaika i prirodnog kamena.

Dva ključna faktora za ugradnju velikih formata jesu pravilna priprema podloge i odabir lepka.

Mapei redovno sarađuje sa izvođačima keramičkih radova pri izboru odgovarajućih proizvoda za ugradnju – materijala za pripremu podloge, lepkova i masa za fugovanje. U poređenju sa tipičnim pločicama, pločice velikog formata po pravilu imaju nisko upijanje te stoga zahtevaju posebne proizvode i dodatnu pažnju pri polaganju. Postojanost i funkcionalnost obloga od ovakvih pločica zavise od tačno određenih projektnih parametara, odgovarajuće pripreme podloge, izbora materijala i načina ugradnje.

S obzirom na to da su pločice koje se postavljaju tanke i velikih dimenzija, ravnost podloge je naročito važan aspekt pri ugradnji.

Ultralite lepkovi

Slika 2. Lepkove iz linije Ultralite odlikuju odlična pokrivna moć i prianjanje na sve vrste podloga

Posle besprekorne pripreme podloge dolazi sledeći korak – pravilan izbor lepka.

Kako bi se garantovala dobra pokrivenost poleđine pločica lepkom, Mapei je razvio formulu za lepkove na bazi nove tehnologije – Ultralite. U odnosu na tradicionalne proizvode ovi lepkovi su karakteristični po svojoj nižoj viskoznosti i gustini i poznati su kao „laki” lepkovi.

Ultralite lepkovi

Slika 3. Pravila ugradje nalažu da se lepak nanosi i na podlogu i na poleđinu pločice. Pravac nanošenja lepka na podlogu i na pločice mora da bude isti

Prednosti lepkova iz linije Ultralite u odnosu na tradicionalne lepkove su:

  • veća izdašnost (15kg odgovara količini od 25kg tradicionalnog lepka);
  • konzistencija odnosno gustina lepka je viskoznija, što poboljšava obradljivost i posledično omogućava brže i lakše izvođenje;
  • nanošenje „lake” mase na poleđinu pločice ne utiče znatno na celokupnu težinu obloge;
  • odlično prianjanje na svim vrstama cementnih podloga;
  • lakša manipulacija i niži troškovi prevoza, koji su posledica lakših vreća (samo 15kg pri jednakoj izdašnosti u odnosu na standardne vreće od 25kg);
  • proizvod je prilagođen očuvanju životne sredine sa čak 20% recikliranog sadržaja, za dobijanje LEED kredita.

Ultralite lepkovi

Slika 4. Polaganje pločica na zidove obavlja se po istom postupku kao i za podne obloge

Za ugradnju velikoformatnih pločica, trenutni standardni preporučuju dvostruko nanošenje lepka, preciznije – nanošenje i na podlogu i na poleđinu pločice. Poleđina mora da bude čista i otprašena.

Širina fuge definiše se još u fazi projektovanja i u osnovi zavisi od vrste podloge, veličine i tipa keramičkih pločica i područja primene. Fugovanje se može vršiti jednom od cementnih ili epoksidnih fug masa iz asortimana Mapei.

Pri polaganju keramičkih pločica, a posebno velikih formata, treba uzeti u obzir ponašanje pločica pri temperaturnim promenama. Efekat do koga dolazi usled promene temperature je činilac zbog kojeg treba posebno pažljivo predvideti elastične spojeve, a u obzir treba uzeti i dilatacije u podlozi i zidovima.

Širok izbor proizvoda Mapei omogućava kvalitetnu realizaciju pripreme podloge, lepljenja pločica velikih formata, kao i fugovanja i zaptivanja spojeva, naravno uz obavezno poštovanje određenih pravila.

Mapei trening centar

Slika 5. Obuka za ugradnju velikoformatnih keramičkih pločica u trening centru Mapei

U okviru predstavljanja lepkova Ultralite, u demo centru Mapei Srbija održavaju se praktične obuke za polaganje keramičkih pločica velikih formata. Kroz teorijski i pokazno-praktični deo, učesnici prezentacija dobijaju svu neophodnu individualnu podršku iz ove zahtevne oblasti. Od materijala za adekvatnu pripremu podloge, preko namenskih lepkova do odgovarajuće tehnike ugradnje, izvođači stiču potrebna znanja i veštine za pravilnu ugradnju delikatnih velikoformatnih pločica, uz upotrebu svih neophodnih alata.

Za prvih šest meseci ove godine, u programu profesionalnih obuka za pet proizvodnih linija ucestvovalo je blizu 300 specijalizovanih izvođača, tehničkih lica i distributera. Program traje tokom cele godine a koncept edukacija se, u skladu sa rastom interesovanja i ciljnim grupama, i dalje se razvija. Svi izvođači koji su zainteresovani da učestvuju na treninzima mogu da se prijave putem e-mail-a tehnika@mapei.rs ili pozivom na broj 011 4046 968.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;