PRIJAVA-468X60-BANNER

Poslovna zgrada nalik dvorcu koja se uzdiže iz danskog fjorda

06.06.2018. | Adam Williams | New Atlas

Studio islandsko-danskog umetnika Olafura Eliassona nedavno je završio svoj prvi veliki arhitektonski projekat - „Fjordenhus“ ili „Fjord House“. Ovaj moderni dvorac se uzdiže iznad danskog fjorda. Zgrada je raspoređena u okviru četiri konvergentna cilindra i definisana „izvanrednim“ zidovima.

Slika 1. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

„Fjordenhus“ je naručila investiciona firma Kirk Kapital, na čijem čelu su potomci, osnivača Legoa, Ole Kirk Kristiansena. Njena upečatljiva fasada se sastoji od stotinu hiljada opeka obloženih u više glaziranih i neglaziranih boja kako bi se dobio šablon.

Slika 2. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

Zgrada dostiže visinu od 28m i prekrivena je zelenim krovom i solarnim panelima. Njoj se pristupa sa kopna preko kratkog pešačkog mosta, a ulaz u građevinu je duplo viši od standardnog. Ovo područje povezuje zatvoreni kružni prostor koji je otvoren prema vodenoj površini fjorda.

Slika 3. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

Kancelarije Kirk Kapitala nalaze se na gornjim spratovima i skladno su uređene dekorom od drveta, opeke i stakla. Podovi su betonski sa završnim oblaganjem od kamena Pietra Piasentina, koji se može naći samo u brdima Friuli u Italiji.

Slika 4. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

Poseban akcenat stavljen je na umetničke radove i rasvetu zgrade, što ima smisla jer se Eliassonov rad u prošlosti fokusirao na osvetljenje. Pored LED osveljenja koje omogućava da zgrada izgleda kao svetionik noću, tu su i podvodni reflektori. Ova jedva vidljiva čelična instalacija postavljena pod vodom pruža zanimljive oblike i prikaze za gledanje.

Slika 5. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

„Veoma sam zahvalan na poverenju koje nam je ukazala porodica Kirk Johansena, pozivajući mene i moj studio da osmislimo „Fjordenhus“", rekao je Olafur Eliasson. „To nam je omogućilo da pretvorimo godine istraživanja (vezane za percepciju, fizičke pokrete, svetlost, prirodu i prostor) u jednu zgradu koja je istovremeno umetničko delo ali i potpuno funkcionalna arhitektonska konstrukcija."

Slika 6. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

„Fjordenhus“ će zvanično biti otvoren od 9. juna.

Slika 7. „Fjordenhus“  (foto: Anders Sune Berg)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;