INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća manja od nekoliko parking mesta

08.03.2018. | Adam Williams | New Atlas

Uvek je zanimljivo videti različite pristupe koje arhitekte koriste prilikom projektovanja veoma uskih kuća. Ova kuća pod nazivom „Slim Fit“ u osnovi zauzima prostor od samo 16m² što je manje od nekoliko tipičnih parkirnih mesta. Uprkos malim veličinama, kuće koje spadaju u kategoriju mikro-stanovanja obuhvataju relativno dobro raspoređene i proporcionalne prostorije za dnevni boravak, spavanje i obedovanje.

Slika 1. „Slim Fit“ (foto: Christiane Wirth)

„Slim Fit“ je osmišljena još 2016. godine za takmičenje u kategoriji: Uske kuće, ali je nedavno završena. Ima ukupnu površinu od 50 kvadratnih metara i raspoređena je na tri sprata, što je čini malo prostranijom od slične kuće „Tikku“. Predviđena je kao kuća za popunjavanje prostora, tačnije za ubacivanje u okviru malih parcela u urbanim područjima, na primer između zgrada ili u haustorima.

Slika 2. „Slim Fit“ (foto: Christiane Wirth)

Kuća se sastoji od drvenog rama i obložena je tvrdim drvetom, sa ukrašenim ukrasnim dekorom koji se sastoji od zidova od bele boje i nameštaja od iverice. Takođe se može pohvaliti prilično dobrim zastakljivanjem, što bi trebalo da pomogne da bude malo manje klaustrofobična.

Slika 3. „Slim Fit“ (foto: Christiane Wirth)

U okviru prizemlja „Slim Fit-a“  nalazi se trpezarija i kompaktna kuhinja koja ima izlaz ka spolja sa kliznim zastakljenim vratima. Na spratu iznad se nalazi dnevna sobu, a spavaća soba i kupatilo su na trećem spratu.

Slika 4. „Slim Fit“ (foto: Christiane Wirth)

Klizne pregrade na svakom spratu mogu biti zatvorene kako bi se održala toplota (kuća poseduje sistem centralnog grejanja) a prozori su postavljeni tako da je omogućena ventilacija i da bi se unutrašnjost prijatno ohladila. Iako su na svakom spratu postavljene police, izgleda da ne postoji mnogo prostora za skladištenje.

Slika 5. „Slim Fit“ (foto: Christiane Wirth)

Prototip „Slim Fit“ kupila je projektantska kompanija koja će je koristiti kao prebivalište za posetioce, a sada je postavljena i u Almere Poortu u Holandiji.

Slika 6. „Slim Fit“ (foto: Christiane Wirth)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;