Pozzotive Plus - asortiman betonskih elemenata za zidanje od recikliranih materijala

09.11.2009. | Alex Wilson | EBN

Linija betonskih elemenata za zidanje i opeka kompanije Kingston Pozzotive Plus koriste reciklirano staklo Pozzotive i reciklirani agregat. Tona portland cementa zamenjena Pozzotive-om uštedi oko tone CO2. Takođe, Pozzotive pomaže da se smanji cvetanje betona.

fotografija gore: projekat socijalnog stanovanja u izgradnji na Melrose aveniji u Bronksu gde se koriste Pozzotive blokovi (25% smanjena upotreba portland cementa)

Godine 2003, Lou Grasso, iz firme Kingston Block & Masonry Supply, posetio je Bob Fox-a, član AIA i LEED AP, iz biroa Cook + Fox Architects u Njujorku (linkovi na kraju teksta). Grasso je poneo sa sobom nekoliko betonskih elemenata za zidanje (eng. CMU - concrete masonry units) nadajući se da će zainteresovati Fox-a da ih primeni u nekom svom projektu. Umesto toga Grasso je bio poslat nazad na vrata:

- Ukoliko proizvod nije održiv - seća se da mu je tada rekao Fox - nismo zainteresovani.

Radije nego da pređe preko tog odbijanja i nastavi ka sledećem potencijalnom klijentu, Grosso je rešio da se vrati radu na svom proizvodu. Šest godina kasnije predstavio je  Pozzotive Plus, asortiman betonskih elemenata za zidanje i fasadnu betonsku opeku koji predstavljaju novu osnovu za upotrebu recikliranih materijala.

Od 100% recikliranog stakla Grosso je razvio pozzolan - materijal koji kao i fabrički pepeo (čađ), poseduje cementne osobine kada se kombinuje sa kalcijum-hidroksidom - Ca(OH)2. Staklo može biti bilo koje vrste ili boje (od prozorskog do ambalažnog). Ono čini osnovu proizvodnog procesa koji se odvija u nekoliko koraka mlevenja do finog praha (10-15 mikrona).

U ovom obliku (u ovom slučaju materijal čiji brand-name je Pozzotive) može smanjiti upotrebu portland cementa u betonskim elementima za zidanje i do 30%.

Pozzotive značajno smanjuje potrošnju energije u proizvodnom procesu, kao i karbonski efekat betonskih blokova: svaka tona portland cementa zamenjen Pozzotive-om uštedi oko tone CO2. Takođe, Pozzotive pomaže da se smanji cvetanje betona (beličaste naslage na betonu koje prave slobodne soli migrirajući u spoljašnje slojeve betona), čime se se, prema Grasso-u, dobija snažniji blok.

Grasso se nije zaustavio na prostoj zameni portland cementa iz svog proizvoda recikliranim staklom, pa je shvatio da bar polovina agregata može biti zamenjena recikliranim betonom i opekom.

Linija betonskih elemenata za zidanje i opeka kompanije Kingston Pozzotive Plus koriste reciklirano staklo Pozzotive i reciklirani agregat. Agregat potiče od otpada sakupljenog sa gradilišta na deponiju u Bruklinu, odakle se transportuje rekom Hadson u Ravenu gde se agregat prilagođava odgovarajućim dimenzijama za proizvodnju blokova, zatim vozi kamionima 65km do fabrike za proizvodnju u Kingstonu.

foto: Pozzotive Plus betonska opeka

Grasso je napravio i blokove koji koriste 100% recikliranog materijala ali da bi se zadržala sigurnost i mehaničke karakteristike kompanija obično koristi oko 50% recikliranog agregata. Pozzotive Plus betonski blokovi i opeka, kao i drugi osnovni proizvodi kompanije dostupni su sa ravnim poliranim licem za dekorativnije aplikacije.

Polirana površina je dodatno zaptivena akrilikom sa niskim nivoom štetnih organskih isparenja (volatile organic compounds - VOC), mada je bilo razmišljanja da li za ovu svrhu zeroVoc sodijum-silikatni učvršćivači, poput onih koji se koriste za podove od poliranog betona, mogu biti odgovarajući i isplativi (o podovima od poliranog betona više možete čitati na engleskom ovde - http://www.buildinggreen.com/auth/article.cfm/2006/2/1/Polished-Concrete-Outshines-Other-Flooring-Options/).

Do ove jeseni, Pozzotive Plus program koji je predstavljen proletos, korišćen je za dve višeporodične kuće sa socijalnim stanovima u Njujorku. Fasadna opeka korišćena u ovim projektima je prikazana i na Urban Green Expo u Njujorku u septembru 2009. Grasso se nada da će kompletnu proizvodnju svoje firme preorjentisati na Pozzotive Plus formulu.

U međuvremenu, Bob Fox, koji je inspirisao čitav ovaj asortiman proizvoda, sada je jedan od njegovih glavnih zagovornika:

- Smatram da je izuzetan - rekao je on za Environmental Building News. On je na prvom sastanku uputio Grasso-a na poznat primer Ray Anderson-a, koji je koncept održivosti uveo u svoju fabriku podnih obloga Interface, predlažući mu da i on može učiniti to isto za industriju betonskih elemenata za zidanje.

Kompletan asortiman možete pronaći na sajtu kompanije Kingston (link ispod). Tamo u PDF formatu možete pregledati paletu boja i dimenzije elemenata iz ponude proizvođača, kao i više detalja u vezi sa procesom proizvodnje materijala Pozzotive.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...