Pozzotive Plus - asortiman betonskih elemenata za zidanje od recikliranih materijala

09.11.2009. | Alex Wilson | EBN

Linija betonskih elemenata za zidanje i opeka kompanije Kingston Pozzotive Plus koriste reciklirano staklo Pozzotive i reciklirani agregat. Tona portland cementa zamenjena Pozzotive-om uštedi oko tone CO2. Takođe, Pozzotive pomaže da se smanji cvetanje betona.

fotografija gore: projekat socijalnog stanovanja u izgradnji na Melrose aveniji u Bronksu gde se koriste Pozzotive blokovi (25% smanjena upotreba portland cementa)

Godine 2003, Lou Grasso, iz firme Kingston Block & Masonry Supply, posetio je Bob Fox-a, član AIA i LEED AP, iz biroa Cook + Fox Architects u Njujorku (linkovi na kraju teksta). Grasso je poneo sa sobom nekoliko betonskih elemenata za zidanje (eng. CMU - concrete masonry units) nadajući se da će zainteresovati Fox-a da ih primeni u nekom svom projektu. Umesto toga Grasso je bio poslat nazad na vrata:

- Ukoliko proizvod nije održiv - seća se da mu je tada rekao Fox - nismo zainteresovani.

Radije nego da pređe preko tog odbijanja i nastavi ka sledećem potencijalnom klijentu, Grosso je rešio da se vrati radu na svom proizvodu. Šest godina kasnije predstavio je  Pozzotive Plus, asortiman betonskih elemenata za zidanje i fasadnu betonsku opeku koji predstavljaju novu osnovu za upotrebu recikliranih materijala.

Od 100% recikliranog stakla Grosso je razvio pozzolan - materijal koji kao i fabrički pepeo (čađ), poseduje cementne osobine kada se kombinuje sa kalcijum-hidroksidom - Ca(OH)2. Staklo može biti bilo koje vrste ili boje (od prozorskog do ambalažnog). Ono čini osnovu proizvodnog procesa koji se odvija u nekoliko koraka mlevenja do finog praha (10-15 mikrona).

U ovom obliku (u ovom slučaju materijal čiji brand-name je Pozzotive) može smanjiti upotrebu portland cementa u betonskim elementima za zidanje i do 30%.

Pozzotive značajno smanjuje potrošnju energije u proizvodnom procesu, kao i karbonski efekat betonskih blokova: svaka tona portland cementa zamenjen Pozzotive-om uštedi oko tone CO2. Takođe, Pozzotive pomaže da se smanji cvetanje betona (beličaste naslage na betonu koje prave slobodne soli migrirajući u spoljašnje slojeve betona), čime se se, prema Grasso-u, dobija snažniji blok.

Grasso se nije zaustavio na prostoj zameni portland cementa iz svog proizvoda recikliranim staklom, pa je shvatio da bar polovina agregata može biti zamenjena recikliranim betonom i opekom.

Linija betonskih elemenata za zidanje i opeka kompanije Kingston Pozzotive Plus koriste reciklirano staklo Pozzotive i reciklirani agregat. Agregat potiče od otpada sakupljenog sa gradilišta na deponiju u Bruklinu, odakle se transportuje rekom Hadson u Ravenu gde se agregat prilagođava odgovarajućim dimenzijama za proizvodnju blokova, zatim vozi kamionima 65km do fabrike za proizvodnju u Kingstonu.

foto: Pozzotive Plus betonska opeka

Grasso je napravio i blokove koji koriste 100% recikliranog materijala ali da bi se zadržala sigurnost i mehaničke karakteristike kompanija obično koristi oko 50% recikliranog agregata. Pozzotive Plus betonski blokovi i opeka, kao i drugi osnovni proizvodi kompanije dostupni su sa ravnim poliranim licem za dekorativnije aplikacije.

Polirana površina je dodatno zaptivena akrilikom sa niskim nivoom štetnih organskih isparenja (volatile organic compounds - VOC), mada je bilo razmišljanja da li za ovu svrhu zeroVoc sodijum-silikatni učvršćivači, poput onih koji se koriste za podove od poliranog betona, mogu biti odgovarajući i isplativi (o podovima od poliranog betona više možete čitati na engleskom ovde - http://www.buildinggreen.com/auth/article.cfm/2006/2/1/Polished-Concrete-Outshines-Other-Flooring-Options/).

Do ove jeseni, Pozzotive Plus program koji je predstavljen proletos, korišćen je za dve višeporodične kuće sa socijalnim stanovima u Njujorku. Fasadna opeka korišćena u ovim projektima je prikazana i na Urban Green Expo u Njujorku u septembru 2009. Grasso se nada da će kompletnu proizvodnju svoje firme preorjentisati na Pozzotive Plus formulu.

U međuvremenu, Bob Fox, koji je inspirisao čitav ovaj asortiman proizvoda, sada je jedan od njegovih glavnih zagovornika:

- Smatram da je izuzetan - rekao je on za Environmental Building News. On je na prvom sastanku uputio Grasso-a na poznat primer Ray Anderson-a, koji je koncept održivosti uveo u svoju fabriku podnih obloga Interface, predlažući mu da i on može učiniti to isto za industriju betonskih elemenata za zidanje.

Kompletan asortiman možete pronaći na sajtu kompanije Kingston (link ispod). Tamo u PDF formatu možete pregledati paletu boja i dimenzije elemenata iz ponude proizvođača, kao i više detalja u vezi sa procesom proizvodnje materijala Pozzotive.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece