INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Linked Hybrid u Pekingu dobitnik nagrade CTBUH za visoku zgradu 2009. godine

03.11.2009. | Gradjevinarstvo

Linked Hybrid, pekinški projekat biroa Steven Holl Architects, proglašen je od strane Saveta za visoke zgrade i urbano okruženje - CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) za najbolju visoku zgradu 2009. godine (Best Tall Building Overall)

- Svojom bogatom paletom, prigodnom razmerom i konzistentnošću arhitektonskog jezika, Linked Hybrid doprinosi kvalitetu arhitekture grada Pekinga - kaže se u saopštenju CTBUH-a povodom dodele nagrade pobedniku.


Linkove vezane za tekst pronađite na dnu ove strane.

CTBUH dodeljuje godišnju nagradu kojoj odaje priznanje projektima koji su dali izuzetan doprinos arhitekturi visokih objekata i urbanom okruženju, i koje su postigle najviši i najširi stepen održivosti.

- Daleko iznad proste skulpturalne arhitekture, projekat otelotvoruje, u značenju urbanog, budućnost visokih objekata i put kojim treba da se kreće razvoj urbanih sredina, stvarajući arhitekturu koja ne izoluje, već povezuje na nivou tla, ali i na visinama. Ovo stvara jedinstveni plan osnove koji postaje oaza u gusto izgrađenom Pekingu, i prava višenamenska urbana zona na visini - dodaje CTBUH.

Detaljnije o projektu (sa zvaničnog sajta projektanta)

Linked Hybrid je stambeni kompleks ukupne površine preko 220.000m2 (2.500 stanovnika u preko 750 stanova) po svom konceptu prilagođen pešacima smešten u neposrednoj blizini zida starog Pekinga. Dodatni cilj ovog projekta jeste da se suprotstavi trenutnom trendu privativatnih investicija u urbanim sredinama u Kini stvaranjem novog urbanog prostora koji će biti otvoren prema gradu sa svih strana.

Projekat liči na filmsku scenografiju kroz koju se može prolaziti na nekoliko nivoa stvarajući tako grad unutar grada. Projekat promoviše interaktivne odnose i podstiče sažimanje javnih prostora različitih vrsta: poslovnih, stambenih, obrazovnih i rekreativnih.

Nulti nivo otvara mnoge prolaze za lokalno stanovništvo i prolaznike stvarajući mikro-urbano tkivo. Na međuspratovima nižih zgrada kompleksa zeleni krovovi služe kao javni zeleni prostori, a oni na najviših osam kula povezani su sa penthausima i privatnog su karaktera.

Linked Hybrid - 644 apartmana, javno zelenilo,
poslovne zone, hotel, bioskop, dečji vrtić,
predškolska ustanova
(Montessori school), podzemni parking

Peking, Kina, 2003-2009. godine
Investitor: Modern Green
Development Co. Ltd. Peking
Ukupna površina: 221,426m2

Sve javne funkcije na osnovnom nivou, uključujući restorane, hotel, predškolsku ustanovu, obdanište i bioskop imaju direktnu vezu sa zelenim površinama.

Liftovi prolaznike za tili čas premeštaju na sledeći nivo koji im otvara nove prolaze i pasaže. Od 12. do 18. sprata brojni pešački mostovi (u kojima su smešteni bazen, fitnes-sala, kafe, galerija, mali auditorijum i mini-salon), povezuju osam stambenih kula i otvaraju pogled na grad.

Ova mreža komunikacije zamišljena je tako da može da se razvija zajedno sa celim kompleksom, a projektanti se nadaju da će gonji i donji sistem prolaza uspeti vremenom da generiše funkcije potrebne stanovnicima naselja.

Klimatizacija celog kompleksa rešena je pomoću 655 geo-termalnih bunara po 100m dubine koji će obezbediti grejanje i hlađenje leti. Zahvaljujući ovome Linked Hybrid je postao jedan od najvećih zelenih stambenih naselja sveta.

Pobednik u jakoj konkurenciji..

Upravo je sveobuhvatna funkcionalna opremljenost kompleksa, okrenuta njegovim stanovnicima, ali i celom gradu, kao i istinski ispraćen koncept održivosti, naveo CTBUH da nagradu dodeli ovom projektu.

U ime tima koji stoji iza Linked Hybrid projekta nagradu je primio Steven Holl. Na dodeli mu se pridružio i Li Hu, projekt-menadžer za Peking iz istog biroa, Congzhen Xiao iz Kineske akademije za istraživanje zgrada (China Academy of Building Research) i Stefan Holst, konsultant za okruženje iz nemačke firme Transsolar Climate Engineering (nem. - TransSolar Energietechnik).

Manitoba Hydro Place,
Vinipeg, Kanada
visina 112,5m
cena: 260 miliona dolara

Broadgate Tower
City, London, Velika Britanija
visina: 164m
cena: 395 miliona dolara

Tornado Tower
Katar
visina: 200m
cena: /

Savet je prethodno izabrao i pobednike drugih kontinenata (fotografije iznad):

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;