Eko kuća sa zidovima od kanabisa

06.12.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Kanabis je biljka koja se koristi u medicini ali je svoju uspešnu primenu našla i u arhitekturi. Industrijska konoplja se koristi i za izgradnju eko kuća. Tav Group sa sedištem u Haifi, izgradio je „Ein Hod“ - eko kuću za umetnike, koristeći „hemkrit“ tj. bio-kompozit sastavljen od konoplje, hidriranog kreča i vode sa poželjnim termičnim osobinama. Smeštena na obroncima planinskog izraelskog sela, prelepa terasasta kuća je optimizovana i koristi pasivnu sunčevu energiju i prirodnu ventilaciju kako bi dodatno smanjila potražnju za energijom.

Slika 1. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Upotreba prirodnih materijala i krečnog maltera pomaže u utapanju kuće „Eid Hod“ od 250m² u stenoviti teren. Beton je izbegnut u najvećoj mogućoj meri, osim za temelje i noseće zidove. Zidovi na donjem spratu su od lokalnog kamena, dok je „hemkrit“ postavljen između drvenih okvira, sastavni deo zidova gornjeg nivoa. Unutrašnji zidovi su izgrađeni od nabijene zemlje i zemljanog maltera kako bi unutrašnjost bila ispunjena svetlom i kako bi se stvorilo toplo i udobno netoksično okruženje. Drvo spaja sobe i od njega su napravljeni rustikalni nameštaj, stepenište, prozorski okviri i tavanske grede.

Slika 2. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Arhitekte kažu da je kuća „Ein Hod“ prva konstrukcija u Izraelu izgrađena od „hemkrita“ - materijala na biljnoj bazi koji je otporan na vatru i karakteriše ga sekvestracija ugljenika. Korišćenje krečnog premaza takođe dodaje antimikrobne i antifungalne prednosti „hemkritu“. Međutim, „hemkrit“ nije zamena za beton jer materijal nije pogodan za konstrukcije, ali je dobar ekološki izbor za izolaciju.

Slika 3. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Pored upotrebe „hemkrita“ i pasivnih solarnih principa, „Ein Hod“ je opremljen i sa solarnim panelima, sistemima za prikupljanje kišnice, kao i sistemima za prečišćavanje sive vode, a sve u cilju smanjenja upotrebe vode.

Slika 4. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Slika 5. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Slika 6. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...