INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Eko kuća sa zidovima od kanabisa

06.12.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Kanabis je biljka koja se koristi u medicini ali je svoju uspešnu primenu našla i u arhitekturi. Industrijska konoplja se koristi i za izgradnju eko kuća. Tav Group sa sedištem u Haifi, izgradio je „Ein Hod“ - eko kuću za umetnike, koristeći „hemkrit“ tj. bio-kompozit sastavljen od konoplje, hidriranog kreča i vode sa poželjnim termičnim osobinama. Smeštena na obroncima planinskog izraelskog sela, prelepa terasasta kuća je optimizovana i koristi pasivnu sunčevu energiju i prirodnu ventilaciju kako bi dodatno smanjila potražnju za energijom.

Slika 1. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Upotreba prirodnih materijala i krečnog maltera pomaže u utapanju kuće „Eid Hod“ od 250m² u stenoviti teren. Beton je izbegnut u najvećoj mogućoj meri, osim za temelje i noseće zidove. Zidovi na donjem spratu su od lokalnog kamena, dok je „hemkrit“ postavljen između drvenih okvira, sastavni deo zidova gornjeg nivoa. Unutrašnji zidovi su izgrađeni od nabijene zemlje i zemljanog maltera kako bi unutrašnjost bila ispunjena svetlom i kako bi se stvorilo toplo i udobno netoksično okruženje. Drvo spaja sobe i od njega su napravljeni rustikalni nameštaj, stepenište, prozorski okviri i tavanske grede.

Slika 2. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Arhitekte kažu da je kuća „Ein Hod“ prva konstrukcija u Izraelu izgrađena od „hemkrita“ - materijala na biljnoj bazi koji je otporan na vatru i karakteriše ga sekvestracija ugljenika. Korišćenje krečnog premaza takođe dodaje antimikrobne i antifungalne prednosti „hemkritu“. Međutim, „hemkrit“ nije zamena za beton jer materijal nije pogodan za konstrukcije, ali je dobar ekološki izbor za izolaciju.

Slika 3. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Pored upotrebe „hemkrita“ i pasivnih solarnih principa, „Ein Hod“ je opremljen i sa solarnim panelima, sistemima za prikupljanje kišnice, kao i sistemima za prečišćavanje sive vode, a sve u cilju smanjenja upotrebe vode.

Slika 4. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Slika 5. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

Slika 6. „Eid Hod“ (foto: Yoav Etiel)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;