DNK neboder Agora Garden u Tajpeju

20.03.2013. | Gizmag

Izgradnja ovog neobičnog uvijenog nebodera, nazvan Agora Garden, nedavno je počela u Tajpeju, prema projektantima iz biroa Vincent Callebaut Architecte. Zaštitni znak ovog vertikalnog vrtnog stambenog bloka je inspirisan duplom spiralom DNK molekula.

Dvadeset spratova stambenog nebodera rotira za 90 stepeni. Jedan od ciljeva ove forme jeste stvaranje niza „konzolnih otvorenih bašta“, koje će po svemu sudeći visiti sa nivoa iznad bez oduzimanja visoko cenjene i skupe površine. Po dva apartmana će biti izgrađeno na svakom spratu. Neizbežno ovaj aranžman veoma povećava površinu zgrade koji će, svakako, imati nekog uticaja na toplotne performanse nebodera.

Projektanti tvrde da će svi građevinski materijali i nameštaj biti napravljen od recikliranih materijala. Zgrada će takođa sadržati integrisane fotonaponske sistemo, koji će očikledno biti upareni sa velikim horizontalnom nadstrešnicom koja se nalazi na samom vrhu zgrade.

Tvrdnje o „energetski samodovoljnom objektu“ zavisiće od ispunjavanja celokupne energetske potražnje: Težak zadatak s obzirom da će zgrada po svemu sudeći biti prožeta sa mehaničkom klimatizacijom. 

Sakupljanje kišnice, kompostiranje i „vrhunska nanotehnologija“ su takođe navedene kao tehnologije koje će se implementirati, mada nije jasno koju formu će „vrhunska nanotehnologija“ imati. Svetlosni bunar će se protezati kroz objekat, prilagođavajući se putanji jezgra zgrade, i on će neminovno povećati količinu prirodne svetlosti na nižim spratovima.

Zastori će biti integrisani na fasadama kako bi se sprečilo pregrejavanje, a duplo staklo će se koristiti da se spreči gubitak toplote. Očekuje se da završetak gradnje nebodera bude sredinom 2016. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...