Zaha Hadid Architects gradi luku u Talinu

04.09.2017. | Jessica Mairs | Dezeen

Firma Zaha Hadid Architects je uradila masterplan za luku u Talinu, sa novim terminalom za brodove, kao i poslovne i stambene distrikte namenjene za oživljavanje priobalja u glavnom gradu Estonije.

Firma Zaha Hadid Architects (ZHA) sa svojom kancelarijom u Londonu pobedila je na takmičenju „Masterplan 2030“. U finalu se našla sa firmom Alejandro Zaera-Polo Maider Llaguno Architecture i firmom estonskog arhitekte Andresa Alvera, Alver Architects.

Osim novog terminala za kruzere i trajekte i područja za njihov pristan, pobednički projekat nudi i novi stambeni i poslovni prostor na obali, kao i hotel, stanicu za žičare i uzvišeni park.

Slika 1. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

Vodeni tokovi „prožimaju“ masterplan kako bi se povezale različite zone, kao npr. stari grad sa Baltičkim morem.

„Mreža dinamičnih i elegantnih „veza“ inspirisanih prirodnim tokovima „protiče“ kroz grad kako bi povezali  i ujedinili fragmentirane zone od luke do grada, u cilju formiranja nove i visokoko frekventne urbane topografije ", rekli su iz ZHA u izjavi.

„Vodeni tokovi" direktno povezuju niz lokalno identifikovanih čvorišta, otvorenih javnih površina duž grada i luke", nastavili su.

Slika 2. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Javna oblast deluje kao vezivno tkivo, tj. kao „lepak" koji olakšava razvoj i stvara jasan osećaj za mesto i orijentaciju unutar projekta".

Zgrade u visini od jednog do sedam spratova biće ukopane i fragmentirane kako bi se napravio put za ove staze, koje studio vidi kao ključne tačke projekta - „Stream City“.

Planovi za regeneraciju su nešto nalik „katalizatorima" za razvoj područja, a iz studija ih opisuju kao „ključne nove vrednosti koji brzo rastu pošto stiču tržišnu snagu i ubrzavaju razvoj.

Slika 3. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

Predlog je odabrao žiri u čijem sastavu je bio menadžer luke u Talinu, predsednik Valda Kalma i šef za infrastrukturni razvoj Hele-Mai Metsal. Gradski arhitekta iz Talina Endrik Mänd i Peeter Pere, potpredsednik Estonske asocijacije arhitekata, takođe su bili u timu koji je ocenjivao najbolje rešenje i doneo odluku.

Zaha Hadid Architects je vrlo vešto stvorila uravnoteženu povezanost između urbanih prostora i luke sa pažljivo razmatranim pristupnim putevima i saobraćajnim rešenjima", rekao je Kalm.

Slika 4. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Ono što ističe njihov dizajn i sam projekat jesu dijagonale preko kojih prolaze pešačke staze, a oko kojih je uspostavljen veoma raznovrstan i zanimljiv gradski prostor".

Zaha Hadid Architects će sada raditi na finalnim fazama masterplana, sa ciljem da se celokupni projekat završi do 2030. godine.

Slika 5. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

Zaha Hadid, po kojoj  firma nosi ime je istaknuti britansko-irački arhitekta i jedna od najvažnijih figura u arhitekturi i dizajnu.

Od njene smrti, u martu 2016. godine, firma je završila niz velikih projekata i dobila još nekoliko ugovora pod vođstvom Patrika Schumachera. Uspešno su realizovali niz projekata od kojih su i: „Salerno Maritime Terminal“ u Italiji i „Antwerp Port House“ u Belgiji.

Slika 6. Projekat za luku u Talinu (preuzeto sa www.dezeen.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...