Futurističke stanice metroa u Pekingu

20.06.2017. | Nicole Jewell |

Firma Qing-X Architectural Studio iz Pekinga završila je izgradnju niza futurističkih metro stanica koje izgledaju kao da su izašle iz filma naučne fantastike. Spiralni metalni tuneli obmotavaju podignute platforme dok istovremeno obezbeđuju veliku količinu dnevne svetlosti i prirodnu ventilaciju.

Slika 1. Futurističke metro stanice (preuzeto sa www.inhabitat.com)

Arhitekta Qi Ji Jun bio je inspirisan jednostavnom, ali funkcionalnom formom tradicionalno savijenog oblika: „Zakrivljeni papir zategnut na dva kraja, koji izgleda kao da ga vuku olovke“. Ovaj koncept je reflektovan na obloge cevastih šina platformi, čime se stvara osećaj jedinstva i omogućava kretanje kroz mnoge stanice metroa. Pojednostavljeni dizajn nije samo estetski ugodan, već je i  funkcionalan - dva trouglasta ugla koja se nastavljaju iz tunela pomažu povećanje vidnog polja vozača.

Slika 2. Futurističke metro stanice (preuzeto sa www.inhabitat.com)

Trenutno, linija Fangshan ima 11 stanica, sa 9 nadzemnih traka i 2 podzemne trake. Stanice se sastoje od tri sprata. Na vrhu koji je otvoren se nalaze metalne i staklene platforme. Prekriveni krovovi iznad platformi sadrže kišne ploče sa ventilacionim otvorom, koji gura vreli vrući vazduh gore i napolje tokom vrućih letnjih meseci. Područje oko stanica je okruženo zelenim pojasom i u okolini se nalazi puno zelenila.

Slika 3. Futurističke metro stanice (preuzeto sa www.inhabitat.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...