INFONET-468X60-BANNER

Samostalni robot graditelj koji projektuje i štampa kuće

28.04.2017. | Loz Blain | New Atlas

Ovaj MITov robot, pokreće se uz pomoć gusenice na kojoj se nalazi i u stanju je da odštampa 3D betonsku konstrukciju u obliku kupole za samo 14 sati. Međutim razvojni tim ima u planu da robot sam sredi zemljište, odabere i raščisti gradilište, projektuje kuće, iskoristi građevinski materijal i završi gradnju bez ikakve ljudske intervencije.

Ako ste pesimista, možete početi da sastavljate listu poslova „građevinskih radnika" koji će biti „pod pretnjom“ zbog ubrzanog i novog talasa tehnološkog razvoja.

Prilično je jasno u ovom trenutku da veliki 3D štampač ima prilično veliki potencijal. Već smo videli kako je automatizovan, a na licu mesta mašina za 3D štampu može da razruši 10 kuća koje su sa betonskom osnovom u razmaku od 24 sata.

Videli smo ogromne troškove ali i uštedu koje dodatna proizvodnja može da obezbedi u odnosu na tradicionalnu gradnju, kao i slobodu koju nudi u pogledu oblika i dizajna.

Slika. Robot koji štampa 3D (foto: MIT, preuzeto sa www.newatlas.com)

Sada je MIT tim pokazao svoj sopstveni prototip, robota koji štampa 3D i koji se nalazi na postolju koje je na gusenicama koje se kotrljaju. Iako je trenutno u stanju da izgradi jednostavnu, 50 metara u prečniku izolovanu betonsku konstrukciju u obliku kupole za 14 sati, tim ima neke prilično uzbudljive ideje koje planira da ostvari u budućnosti.  

Cilj je da postane sam sebi dovoljan za obavljanje posla. Pokreće se uz pomoć solarnih panela. Tim predviđa kako bi mašina mogla biti poslata sama na određenu lokaciju, gde može da proceni teren i okolinu, a onda sredi i pripremi površinu za gradnju.

Koristeći podatke koje je prikupio robot sa lica mesta o raspoloživom prostoru, on će sam isprojektovati konstrukciju prilagođenu tom konkretnom mestu. Ako je na primer jedna strana lokacije izložena jakim vetrovima, možda zakrivljeni zid može poboljšati snagu objekta koji treba tu da se izgradi. Prozori i izolacija bi se mogli takođe postaviti za optimalnu toplotnu efikasnost.

Robot će se tada pokrenuti i iskoristiti građevinski materijal iz lokalne sredine i krenuti u izgradnju tog objekta.

Vizija MIT tima je da taj robot bude „potpuno samostalan, u smislu da se može poslati na Mesec, Mars ili Antarktik i da može samo da ode tamo i gradi zgrade godinama", sudeći prema doktoru Steven Keatingu, koji radi na projektu.

Postoji način da se ide do te faze. Trenutni prototip je u stanju da vuče sopstvene zalihe izolacije i betona. Radi po principu prskanja izolacione pene od koje se pravi kalup koji se zatim puni sa betonom, čime se gradi osnovna kontrukcija kupole, ali se tako mogu praviti i drugi složeni oblici.

Opna od pene može ostati tu kao izolacija, a može se na nju sa unutrašnje i spoljašnje strane primeniti i neka vrsta završne obrade.

Elementarno je što je robot spreman kako Keating kaže za pokret u svom sadašnjem obliku. „Želeli smo da pokažemo da možemo sutra da izgradimo nešto što se može koristiti odmah", rekao je. „Ovim procesom, možemo zameniti jedan od ključnih delova u izgradnji zgrade, odmah. A mogao bi se integrisati i na gradilište već sutra."

Na sledećem videu možete pogledati robota u akciji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;