Kuća sa nultom emisijom ugljen-dioksida koja profitira od viška energije

07.03.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Kuća budućnosti bi mogla da smanji račune vezane za komunalne usluge ukućanima i da generiše dovoljno novca da im pomogne da plate hipoteku. Britanska firma Koru Architects projektovala je i izgradila jednu takvu kuću, pod nazivom „Lloyd House“. Ova kuća je sa nultom emisijom ugljen dioksida i u potpunosti radi na obnovljivim izvorima energije. Ušuškana u mirnoj ulici u East Sussexu u Engleskoj, ova savremena kuća stvara više energije nego što joj je potrebno. Čak dovodi i do neto dobitka od 2.650 £ na godišnjem nivou iz solarnih fotonaponskih sitema i kotlova na biomasu.

Slika 1. „Lloyd House“ (foto: Koru Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Izgrađena 2011. godine „Lloyd House“ je velika i savremena trosobna kuća koja troši oko polovinu energije koju koristi tipično domaćinstvo u Velikoj Britaniji. Ovo je zahvaljujući korišćenju pasivnog solarnog dizajna, energetski efikasnih uređaja, efektivne izolacije i visoke nepropusnosti. Kuća je građena uglavnom od prirodnih materijala, koji uključuju drvenu građu iz održivih izvora za oblaganje i podove, krovni pokrivač od cinka, izolaciju od konoplje i drvenih vlakana, reciklirano staklo za kuhinjsku ploču i kreč na bazi bilja. Krovni pokrivač od biljaka iz roda sedum pružio je dodatni sloj izolacije i stanište lokalnim insektima i pticama. Sistem „Freewater UK Elite“ od 4.700 litara sakuplja kišnicu koja se koristi za navodnjavanje i ispiranje toaleta ali je koristi i mašina za pranje veša.

Slika 2. „Lloyd House“ (foto: Koru Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Lloyd House“ proizvodi svu toplu vodu koja je potrebna za kućnu upotrebu - za podno grejanje koje koristi 6 kilovatni termalno-solarni sistem i za 10,5 kilovatni kotao na drvo-pelet za grejanje. Dvanaest nizova solarnih panela od 340 kilovata snage obezbeđuje oko 3800 kilovat-sati električne energije godišnje, što je više nego što je potrebno zahvaljujući energetski efikasnim merama. Višak energije se izvozi u mrežu i uz pomoć podsticaja za obnovljive izvore energije i „pothranjujuće“ tarifne šeme, kuća donosi neto godišnji prihod od 2650 £ pošto se podmire računi koji pristignu. Kuća emituje 93% manje uglje-dioksida u odnosu na prosečno domaćinstvo u Velikoj Britaniji.

Slika 3. „Lloyd House“ (foto: Koru Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Izgradnja sa pasivnim solarnim načelima podrazumeva da je kuća hermetički zatvorena i orijentisana prema jugu sa velikim zastakljenim površinama koje koriste sunčevu toplotu i prirodno osvetljenje kako bi se smanjila potreba za energijom. Visoko postavljeni krovni prozori takođe donose prirodno svetlo u unutrašnjost. Pored tri spavaće sobe, kuća sadrži radni prostor, dva kupatila, dnevni boravak, ostavu, kuhinju i trpezariju, garažu i vrt. Prostrana i udobna unutrašnjost je organizovana u podeljene-nivoe kako bi se iskoristio prostor pod kosinom. „Vek trajanja kuće se procenjuje na oko 80 godina i očekuje se da će tokom života proizvodeći čistu energiju neutralizovati 41 tonu ugljenika", pišu arhitekte. „Sa zamenom tehnologija obnovljivih izvora energije, bilo bi potrebno 48 godina da postane potpuno ugljenik-neutralna". Projekat je dobio „RIBA“ nagradu 2011. godine u kategoriji za održivost i služi da podstakne zajednicu i inspiriše je da gradi „zelenije“.

Slika 4. „Lloyd House“ (foto: Koru Architects, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...