IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Transparentan most koji kao da nestaje u vazduhu

14.12.2016. | Lucy Wang | Inhabitat

Iskonski avanturisti i posetioci Zhangjiajie u kineskoj pokrajini Hunan će uskoro imati još jedan zapanjujući most koji će gledati ka planinama nalik onim iz filma „Avatar“. Martin Duplantier Architectes (MDA) i Daqian Landscape Architects pobedili su na konkursu za izgradnju pešačkog mosta koji visi visoko iznad stenovitih predela. Dizajniran u obliku eliptičnog diska, most bi trebao da bude sagrađen od reflektujućeg nerđajućeg čelika i crnog kamena pokrivenog vodom kako bi konstrukcija bila ogledalo okoline i imala efekat kao da nestaje u vazduhu.

Slika 1. Transparentan most (izvor: Martin Duplantier Architectes)

Zhangjiajie je glavna turistička destinacija za ljubitelje prirode i ljubitelje adrenalina jer se tamo nalazi najduži i na najvećoj visini most na svetu koji ima staklo na dnu. Kako bi privukli obe vrste turista, MDA je projektovao pešački most koji bi se nalazio na pažljivo odabranom mestu i stvorio neku vrstu optičke iluzije sa minimalnim vizuelnim ometanjem. Za razliku od oštrih, nazubljenih planina, most će imati jednostavnan eliptičan oblik diska sa otvorom koji malo odstupa od sredine i koji omogućava prekrasan pogled u procepu između stena.

Slika 2. Transparentan most (izvor: Martin Duplantier Architectes)

Pešački most se sastoji od dva nivoa: gornjim su povezane dve stene, dok donji nudi iskustvo od koga se „diže kosa na glavi“ i ima transparentno dno. Iako gornji nivo nema transparentno dno, ono ipak „nestaje“ u pejzažu zbog „vodenog ogledala" napravljenog  od dva centimetra vode koja se kontinuirano pumpa na vrhu crne kamene površine. Krivudava crna kamena staza vodi posetioce sa jedne stene na drugu. Svakih sedam minuta se drenira i dovodi voda preko mlaznica kako bi se stvorili oblaci fine magle. Most će biti dopunjen sa tri paviljona postavljena u parku, koji će nuditi panoramski pogled, kafić  i VIP apartman.

Slika 3. Transparentan most (izvor: Martin Duplantier Architectes)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;