IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekspanzija parkova u Danskoj koji kombinuju urbanizam i poljoprivredu

08.09.2016. | Sabrina Santos | Arch Daily

Firme William McDonough + Partners i GXN udružile su se sa firmama 3XN Architects, BCVA i Urland da bi razvile master plan za „Agro Food Park“ („AFP“) ili čvorište poljoprivrednih inovacija u Aarhusu u Danskoj. Cilj projekta je da služi kao merilo za budući razvoj globalne prehrambene industrije, i na njemu će sarađivati naučnici i akademici zajedno sa privrednim sektorom uzimajući u obzir sa jedne strane gustinu naseljenosti u urbanom području a sa druge poljoprivredna polja za testiranje.

Tokom narednih 30 godina, trenutni „AFP“ koji je otvoren 2009. godine i prostire se na 44.000 m², sa skoro 1.000 zaposlenih će se proširiti za dodatnih 280.000 m².

„Čast nam je da smo izabrani od strane firme GXN da sarađujemo na nečemu što će postati preduzetnički ekosistem za rešavanje problema vezanih za hranu i biljne resurse u budućnosti“, rekao je William McDonough, osnivač firme William McDonough + Partners i koautor teksta, „Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things“.

Identifikovano je pet područja za poboljšanje „AFP“ kroz novu ekspanziju: zdravi materijali, čista energija, povećanje biodiverziteta, zdrav vazduh i čista voda.

„Mi smo sada u veku ekologije. Nakon decenija nepromišljenog uništavanja klime, vode i zemljišta, sada je vreme da se obnove i dopune biološki resursi naše planete sa svim vrstama, rekao je McDonough. Demonstriranje grada pozitivnog na ugljenik na projektu „Food Park Agro“ može biti početak ove nove ere - čista voda, vazduh, zemlja i energija služe kao kontinuirani izvor ekonomske i ekološke inovacije i regeneracije, redefinišu kako možemo doneti pozitivnu i budućnost u izobilju."

Kombinujući urbani i poljoprivredni razvoj u okviru jednog većeg koncepta, „AFP“ ima za cilj da stvori ekonomske vrednosti unutar urbane i poljoprivredne infrastrukture.

Master plan projekta će se sastojati od tri glavna elementa – „The Lawn“ centralna gradska zelena površina, „The Strip“ glavna ulica „AFP“, i „The Plazas“ koja će povezati zajedno klastere zgrada sa individualnim identitetima zajednice.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;