INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviša drvena hibridna zgrada na svetu

14.07.2016. | Dezeen

Japanski arhitekta Shigeru Ban je angažovan da projektuje stambenu kulu u Vankuveru, za koju njegovi saradnici koje će raditi na izgradnji tvrde da će biti najviša hibridna drvena zgrada na svetu.

Za stambenu kulu pod nazivom „Terrace House“ je najavljeno da će biti podignuta u blizini obale u centralnom delu Vankuvera, gde se takođe gradi i zakrivljena stambena kula delo arhitekte Kengo Kuma.

Iako informacija o visini konstrukcije koju projektuje Ban još uvek nije objavljena, predstavljanjem zgrade pokazano je da će biti staklena kula sa kosim krovom. Njen gornji deo će biti formiran od drvnenog okvira koji će biti podržan betonskim i čeličnim jezgrom.

„Projekat će postaviti standarde i postati merilo najvišim hibridnim drvenim konstrukcijama u svetu, pored toga što je ovo najviši do danas i do sada prvi projekat Shigeru Bana u Kanadi“, rekao je izvođač iz firme PortLiving, koji će objaviti više detalja o projektu kasnije u toku godine.

Gornji deo kule će imati drvene grede podržane betonskim i čeličnim jezgrom, rekao je izvođač. Drvo koje će se koristiti će biti iz pokrajine Britanska Kolumbija u Kanadi.

„Ovaj inovativni projekat predstavlja prekretnicu za industriju i postaje globalno merilo za drvene konstrukcije i mesto za život“, izjavio je izvođač.

Projekat je najnoviji primer trenda izgradnje kula od drvene konstrukcije, gde su visoke zgrade sa drvenim okvirima predložene ili se grade u nekoliko američkih i europskih gradova.

Najviša drvena zgrada na svetu do sada je 14-spratna stambena zgrada u Bergenu u Norveškoj, ali je još njih nekoliko u planu.

Shop Architects je projektovao 10-spratnu stambenu kulu na Menhetnu koja je određena da postane najviša zgrada u gradu izgrađena od drvene konstrukcije, dok je francuski arhitekta Jean Paul Viguier predložio trio kula sa konstrukcijom od drvenog okvira za Bordo.

U aprilu, PLP Architecture i istraživači sa Univerziteta u Kembridžu otkrili su koncept za prvi londonski drveni neboder - 300 metara visok u okviru „Barbican“ stambenog naselja.

Drvo hvale kao laganu i održivu zamenu za tradicionalne građevinske materijale, dodajući da može pomoći da se ubrza izgradnja i smanji emisija ugljenika.

„Ovo je početak drvnog doba“, rekao je britanski arhitekta Andrew Waugh za Dezeen prošle jeseni. Gradnja sa drvetom je „super brza, super precizna i prostorije čini zapanjujuće prekrasnim“. Rekao je: „Ovo su zgrade koje se osećaju vrlo dobro što su na tom mestu“.

Ban je poznat po svom radu sa proizvodima na bazi drveta poput papira i kartonskih cevi, koje je koristio da obezbedi skloništa nakon prirodnih katastrofa i izgradi privremenu katedralu koju je pogodio zemljotres u Krajstčerču..Humanitarni rad arhitekte i njegov širi doprinos arhitekturi donelo mu je prestižnu nagradu „Pritzker Prize“ 2014. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;