INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat za najveću zgradu od drveta u Njujorku

30.12.2015. | Dezeen

SHoP Architects je projektovao 10-spratnu stambenu kulu na Menhetnu koja bi trebalo da bude najviša zgrada na svetu od drvene konstrukcije.

Zgrada nazvana „475 West 18th Street“, je planirano da bude u okrugu Chelsea. Projekat je njujorške firme ShoP u saradnji sa inženjerskom firmom Arup i firmom za životnu sredinu Atelier Ten.

Zgrada je postavljena nasuprot „High Line“, popularnog parka na uzvišici koji je podstakao gradnju u toj oblasti. Projekti Zahe Hadid, Normana Fostera, Kohn Pedersen Foxa i ostalih arhitekti su trenutno u toku u ovom okrugu.

ShoP-ova zgrada će sadržati 15 apartmana sa dve, tri ili četiri spavaće sobe – koje će biti odvojene drvenim konstrukcijama.

„Da bi se proslavila jedinstvena priroda projekta, drvena konstrukcija će bila izložena po potrebi da pokaže svoju prirodnu lepotu i snagu.“, rekli su iz njujorške firme, koji su takođe projektovali super-visoke kule na Menhetnu i u Bruklinu.

„Upotreba drugih proizvoda od drveta će pomoći u ostvarivanju ambicioznih ciljeva vezanih za projektovanje, izgradnju i funkcionisanje.“

Drvo preuzima ulogu arhitektonskog materijala za 21 vek u odnosu na čelik i beton, gde nove vrste modifikovanih drvenih materijala arhitektama omogućavaju da grade više i bolje.

ShoP-ova zgrada je namenjena da služi kao model u građevinarstvu pokazujući inovativni pristup izgradnji odstupajući od tipičnog, odstupajući od ograničenih paleta materijala i sistema dostupnih za visokogradnju.

To će biti prva zgrada u Njujorku koja koristi savremene masivne drvene konstrukcije i najviša u gradu koja će imati drvenu konstrukciju. Ovaj projekat tek treba da dobije odobrenje za izgradnju.

Cilj tima projektanata i dizajnera je da dobiju „LEED Gold“ sertifikat za izgradnju, a uz to i da se ostvari viši nivo održivosti.

„Kao obnovljiv materijal, drvo takođe zadržava ugljenik – oko jedne tone ugljenika po kubnom metru – što pruža dizajnerima dodatno zadovoljstvo i daje im novu alatku sa kojom mogu da eksperimentišu.“, rekli su u ShoP-u.

U septembru je zgrada „475 West 18th Street“ proglašena za jednu od dva pobednika i dobila nagradu „America's first Tall Wood Building Prize“ koju daje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Softwood Lumber Board i The Binational Softwood Lumber Council.

Drugi pobednik je bio 12-spratni projekat firme Lever Architecture u Portlandu u Oregonu.

Firme koje su se prijavljivale za nagradu su bile dužne da dostave projekte za zgrade koje su visoke najmanje 24 metara i obuhvataju  drvo ili drvo kompozitnu tehnologiju.

Nagradni fond od 3 miliona su podelile dve firme i on je bio namenjen istraživanju korišćenja modifikovanog drveta ili veštačkih kompozita u visokogradnji.

Ostali projekti visokih ili srednjih zgrada napravljenih od drvene konstrukcije su počeli da se pojavljuju u poslednjih nekoliko godina, što su arhitekti nazvali početkom „drvenog doba“. Stručnjaci kažu da drvo može biti jeftinije i održivije od standardnih čeličnih i betonskih sistema.

U martu je švedska firma Tham & Videgård Arkitekter predstavila zaredom planove visokih stambenih blokova izgrađenih od drveta koji će biti kao tornjevi u staroj luci u Stokholmu.

U toku su i planovi na izgradnji 84 metara visokog nebodera u Beču. Pod nazivom „HoHo Vienna“, kula je dizajnirana od strane tima u koji je uključena i lokalna arhitektonska firma Rüdiger Lainer and Partner.

Tokom 2013. godine skandinavska firma CF Møller iznela je predlog za drveni neboder „Wooden Skyscraper“ – drveno oivičenu kulu u Stokholmu. Ona je osvojila nagradu na konkursu za dizajn i plan je da bude izgrađena do 2023. godine.

CF Møller predviđa povećanje korišćenja drvenih struktura u visokogradnji. „Glavni razlog što drvo nije više korišćeno je što beton i čelik imaju veći udeo na tržištu.“, rekao je jedan arhitekta za Dezeen. „Međutim, sada je u građevinarstvu počela da se uzima u obzir odgovornost za životnu sredinu.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;