INFONET-468X60-BANNER

Projekti koji uvode robote u građevinarstvo

11.05.2016. | Dezeen

Roboti su budućnost građevinske industrije, sudeći prema arhitektima Wolf D Prixa i Kai-Uwe Bergmanna iz firme BIG. Mi smo okruženi projektima koji sugerišu kako bi zgrade koje bi napravili roboti mogle da izgledaju.
 
ICD/ITKE Research Pavillion 2016 na Univerzitetu u Štutgartu

Istraživači sa Univerziteta u Štutgartu predvođeni arhitektom Achim Mengesom i inženjerom Jan Knippersom su proveli poslednjih nekoliko godina istražujući kako bi roboti mogli raditi sa najsavremenijim materijalima kao što su ugljenična vlakna, bioplastika i lamelirano drvo.

Svake godine tim konstruiše paviljon da bi pokazao svoja najnovija saznanja. Ove godine, robot je spojio komponente oblikovane bukove šperploče, stvarajući segmentiranu strukturu nalik školjci na osnovu anatomije morskog ježa.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

3D-štampani čelični most MX3D

Tehnologija startovana od strane kompanije MX3D razvila je bogato ukrašen metalni most u Amsterdamu koji će biti odštampan 3D tehnikom uz pomoć robota.

Roboti će rotirati svoje „ruke“ u šest različitih pravaca, stvarajući nosivu strukturu koja će podržati njihovu težinu dok rade. Suosnivač firme Joris Laarman veruje da tehnologija može da stvori „beskrajno“ različite strukture.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

Rock print - Gramazio Kohler Research i Self-Assembly Lab

Jedan od vrhunaca otvaranja „Chicago Architectural Biennial“ je ova visoko arhitektonska struktura koju su izgradili roboti koristeći samo šljunak i konac.

Četiri metra visoka instalacija pokazuje kako se roboti mogu koristiti za stvaranje strukture koja ne zahtevaju nikakav lepak i kreacija je Gramazio Kohler Research sa ETH (Swiss Federal Institute of Technology) iz Ciriha iz Švajcarske i Self-Assembly Lab sa MIT-u iz SAD.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

Ambar od piljevine - AA Design i Make

Asocijacija arhitekata iz Londona svakog leta u Dorest šumi je domaćin seminara vezanog za dizajn i gradnju, ali ove godine studenti koriste robote po prvi put. Rezultat je ambar koji sadrži lučnu krovnu konstrukciju.

Koristeći drvo iz okoline, roboti su obrađivali i oblikovali komponente kako bi ih spojili bez skupih gotovih-prilagođenih čeličnih delova.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

ICD Aggregate Pavillion 2015 na Univerzitetu u Štutgartu

Kao i svake godine na Univerzitetu u Štutgartu, tako je i prošle godine Achim Mengesov Institute for Computational Design kreirao strukturu sastavljenu od 30.000 bodljikavih komponenti.

Robot je programiran da ispusti klaster od recikliranih plastičnih komada u određenim područjima, stvarajući vertikalne strukture koje zahvataju jedna drugu kada su složene.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

ICD/ITKE Research Pavillion 2014 na Univerzitetu u Štutgartu

Odnos između robota i karbonskih vlakana je predstavljao još jednu važnu studiju tima na Univerzitetu u Štutgartu. Godine 2014., Menges i Knippers su radili sa studentima na izgradnji paviljona poput mreže po ugledu na lagani oklop bube.

Koristeći robotski sistem koji su sami kreirali, stvorili su seriju komponenata kompozitnih vlakana koji pokrivaju površinu od 50 kvadratnih metara, ali zajedno teže samo 593 kilograma.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

„Leteća Arhitektura“ - Gramazio Kohler Architects, Raffaello D'Andrea i ETH Cirih

Pre eksperimentisanja sa šljunkom i koncem, Gramazio Kohler programirao je flotu dronova za podizanje i slaganje hiljade polistirenskih cigala, stvarajući niz tornjeva u „FRAC“ centru u Orleansu u Francuskoj.

Tim veruje da ovi robotski uređaji mogu da se koriste za izgradnju stvarnih zgrada u budućnosti.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

Stvaranje istegljive strukture uz pomoć letećih robota - Gramazio Kohler Architects, Raffaello D'Andrea i ETH Cirih

Gramazio Kohlerov tim je takođe istraživao mogućnosti korišćenja dronova za stvaranje lagane arhitekture, tkanjem jednostavne istegljive strukture u vazduhu.

Istraživanje je još uvek u ranoj fazi, ali se arhitekte nadaju da se tehnologija može koristiti u budućnosti za izgradnju privremenih objekata preko kanjona ili reka.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

„Stone Spray“ robot - Anna Kulik, Inder Shergill i Petr Novikov

Studenti sa Katalonskog instituta za naprednu arhitekturu iz Barselone kombinuju robotski sistem sa 3D štampačem da stvore uređaj koji može da gradi arhitektonske strukture od peska ili zemlje.

„Stone Spray“ robot raspršuje zrna peska ili zemlje iz jedne mlaznice i lepi za druge da bi napravio mešavinu koja ga učvršćuje pri udaru u površinu.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

„SkilledIn Office“ -  Studio RAP

Studio RAP iz Roterdama koristi robota za izgradnju zgrade od 130 kvadratnih metara unutar bivše industrijske hale mašina

Dizajneri su radili sa „RhinoVAULT“ - plag-inom za program 3D-modelovanja „Rhino“ – da razvoju efikasnu drvenu konstrukciju koja se sastoji od 225 jedinstvenih drvenih ploča, koje su obrađene od strane robota pre nego što su sastavljene.

Više o ovome možete pogledati ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;