Leteći roboti zamenjuju građevinske radnike (video)

09.12.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Ono što vidite ovde jeste šest metara visoka konstrukcija od 1.500 polistirenskih prefabrikovanih blokova u FRAC centru u Orleanu, Francuska. Razlog zašto mnogi za ovu konstrukciju misle da je fantastična jeste zato što su je napravili roboti. I to ne bilo kakvi roboti, već leteći roboti. Ovi leteći roboti služe kao građevinski radnici. Na video-zapisu se vidi kako jedan od ovih robota stavlja blok na predviđeno mesto i kako to iznenađujuće precizno radi.

Ovaj projekat je rad švajcarskih arhitekata Fabia Gramacija (Fabio Gramazio) i Matijasa Kolera (Matthias Kohler) kojima svesrdno pomaže italijanski stručnjak za robotiku Rafaelo D'Andrea (Raffaello D’Andrea). Njihova namera jeste da inspirišu pokretanje novog načina razmišljanja o arhitekturi kao "fizičkom procesu dinamičkog stvaranja".

Flota kvardrokoptera programirana je da međusobno sarađuje, podiže, prenosi i gradi kulu, sve vreme bežično primajući komande iz lokalne kontrolne sobe. Kula, koja će biti visoka 6m, a u prečniku će imati 3,5m, biće izgrađena u okviru vazdušnog prostora od 10 x 10 x 10m u kome može istovremeno da se prati do 50 vozila po stopi od 370 kadrova po sekundi sa milimetarskom preciznošću. Ovu Flying Machine Arena razvio je D’Andrea, a odlikuje je vrhunski sistem praćenja pokreta.

Svaki kvadrokopter opremljen je odgovarajućom elektronikom i ugrađenim senzorima kako bi se omogućila precizna kontrola vozila, dok se istovremeno obezbeđuje mogućnost za preprogramirane putanje letova, koje mogu da uključuju i lukove i spirale. Štaviše, tehnologija upravljanja flotom pomaže da se izbegnu sudari preuzimanjem kontrole kada se leteći roboti nađu preblizu jedni drugima. Ista tehnologija takođe se koristi za rutinska uzletanja, sletanja i kalibraciju i punjenje vozila.

Inače, predviđeno je da kula posluži kao model za futuristički grad koji treba da primi 30.000 ljudi. Da li će jednoga dana roboti graditi i takav grad?

Za sada, ovaj projekat, nazvan Flight Assembled Architecture, može da se pogleda u FRAC centru do 19. februara.

Ovaj tekst napisan je na osnovu tekstova sa sajtova Coolest Gadgets, Gizmag i Dezeen.

 

 

Linkovi:

Povezani sadržaji sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...