Eminentni predavači u Srbiji

10.07.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Za samo nedelju dana u Beogradu su organizovana dva događaja na kojima su predstavljeni aktuelni projekti u svetu i kod nas, i, što je poseban kuriozitet – predstavili su ih njihovi neposredni akteri...

Blok konferencija

U Ziri, 4. juna, održana je prva konferencija posvećena arhitekturi i kvalitetnoj izgradnji – Blok. Blok se bavi objektom i prostorom u najširem smislu tih reči, odnosno procesom nastanka objekta od projekta, preko izvođenja-gradnje do njegove komercijalne eksploatacije i ima za cilj da stručnoj javnosti, kao i široj publici ukaže na pozitivne uticaje kvalitetne izgradnje na svakodnevni život, i podizanja standarda u arhitekturi i građevinarstvu, da ih animira i aktivira.

Učešće na konferenciji uzeli su eksperti iz velikih svetskih kompanija Andreas Klok Pedersen (pridruženi partner BIG-a), Ken Allinson (Architectual Dialogue, arhitekta), Viktoria Torton (Open House, osnivački direktor), kao i eksperti iz domaćih kompanija Vladislav Ilić (Smith Hodgkinson, direktor za Srbiju), Milan Dimitrijević (Projmetal, arhitekta), Olivera Blažić (Projmetal, arhitekta), Dr Ružica Božović Stamenović (Nacionalni univerzitet Singapura i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, predavač na odseku za arhitekturu).

Celodnevna konferencija pod okriljem Projmetala okupila je nekoliko desetina zainteresovanih profesionalaca svih starosnih doba. Najveći uspeh konferencije jeste okupljanje trenutno veoma aktivnih i aktuelnih profesionalaca sa različitih meridijana na jedanom događaju.


Blok konferencija - iskustva Singapura, Londona, Beograda (levo)
problemi i smernice za finansiranje projekata (desno)arhitekte iz Danske, Hrvatske i Srbije (levo)
diskusija tokom pauze - Svečana sala Urbanističkog zavoda Beograda (desno)


Barselona u Beogradu

U organizaciji Inženjerske komore Srbije, u subotu, 13. juna, u okviru programa permanentnog usavršavanja, održan je kurs na temu Novija iskustva strateških projekata evropskih gradova, u Svečanoj sali Urbanističkog zavoda Beograda. Predavači su bili renomirani arhitekti i urbanisti Jaume Carne d.i.a, Barcelona Regional; Kees Kaan d.i.a, Amsterdam, i dr Aleksandar Ivančić d.i.m, ispred firme Barcelona International.

Jaume Carne je u uvodnom predavanju, sa osvrtom na istorijski razvoj urbanog tkiva Barselone, objasnio i specifičan položaj novog dela grada – Prat (na potezu od aerodroma do južnog ulaza u Gran Via). Njegov kolega i autor Prvonagrađenog rada na Konkursu za novi deo grada Prat, Kees Kaan, arhitekta iz Holandije, pored ovog, predstavio je i svoj projekat za stambeno naselje na novom veštačkom ostrvu Ijburg, Amsterdam.

Poslednji predavač, dr Aleksandar Ivančić, govorio je na temu Gradske infrastrukture u održivoj rekonstrukciji gradova na primeru savremene Barselone. On je trenutno zaposlen u preduzeću Barcelona International koje je osnovao grad kako bi komercijalizovao sopstveni urbanistički model kroz prenošenje svojih iskustava i uspešnih rešenja drugim gradovima.

Svu trojicu u Beogradu nije imao ko da čuje. Čak i daleko bolje organizovana gostovanja ovakvih imena ne privlače pažnju onih koji su plaćeni da se staraju o urbanizmu i prostornom planiraju (slično se dogodilo kada je prošle godine u Beogradu bio Joseph Asebillo, gradski arhitekta Barselone, o čemu smo pisali ovde). Pored uživanja u predavanju nije moglo da ne promakne i sledeće razmišljanje: 1.500km u jednom smeru, puta dva, puta tri čoveka – 9.000km pređenih da bi se u subotnje jutro pričalo o možda najuspešnijem urbanističkom primeru sveta, pred dvadesetak ljudi bez ikakvog uticaja, u Beogradu. Gre'ota.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...