IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Eminentni predavači u Srbiji

10.07.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Za samo nedelju dana u Beogradu su organizovana dva događaja na kojima su predstavljeni aktuelni projekti u svetu i kod nas, i, što je poseban kuriozitet – predstavili su ih njihovi neposredni akteri...

Blok konferencija

U Ziri, 4. juna, održana je prva konferencija posvećena arhitekturi i kvalitetnoj izgradnji – Blok. Blok se bavi objektom i prostorom u najširem smislu tih reči, odnosno procesom nastanka objekta od projekta, preko izvođenja-gradnje do njegove komercijalne eksploatacije i ima za cilj da stručnoj javnosti, kao i široj publici ukaže na pozitivne uticaje kvalitetne izgradnje na svakodnevni život, i podizanja standarda u arhitekturi i građevinarstvu, da ih animira i aktivira.

Učešće na konferenciji uzeli su eksperti iz velikih svetskih kompanija Andreas Klok Pedersen (pridruženi partner BIG-a), Ken Allinson (Architectual Dialogue, arhitekta), Viktoria Torton (Open House, osnivački direktor), kao i eksperti iz domaćih kompanija Vladislav Ilić (Smith Hodgkinson, direktor za Srbiju), Milan Dimitrijević (Projmetal, arhitekta), Olivera Blažić (Projmetal, arhitekta), Dr Ružica Božović Stamenović (Nacionalni univerzitet Singapura i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, predavač na odseku za arhitekturu).

Celodnevna konferencija pod okriljem Projmetala okupila je nekoliko desetina zainteresovanih profesionalaca svih starosnih doba. Najveći uspeh konferencije jeste okupljanje trenutno veoma aktivnih i aktuelnih profesionalaca sa različitih meridijana na jedanom događaju.


Blok konferencija - iskustva Singapura, Londona, Beograda (levo)
problemi i smernice za finansiranje projekata (desno)arhitekte iz Danske, Hrvatske i Srbije (levo)
diskusija tokom pauze - Svečana sala Urbanističkog zavoda Beograda (desno)


Barselona u Beogradu

U organizaciji Inženjerske komore Srbije, u subotu, 13. juna, u okviru programa permanentnog usavršavanja, održan je kurs na temu Novija iskustva strateških projekata evropskih gradova, u Svečanoj sali Urbanističkog zavoda Beograda. Predavači su bili renomirani arhitekti i urbanisti Jaume Carne d.i.a, Barcelona Regional; Kees Kaan d.i.a, Amsterdam, i dr Aleksandar Ivančić d.i.m, ispred firme Barcelona International.

Jaume Carne je u uvodnom predavanju, sa osvrtom na istorijski razvoj urbanog tkiva Barselone, objasnio i specifičan položaj novog dela grada – Prat (na potezu od aerodroma do južnog ulaza u Gran Via). Njegov kolega i autor Prvonagrađenog rada na Konkursu za novi deo grada Prat, Kees Kaan, arhitekta iz Holandije, pored ovog, predstavio je i svoj projekat za stambeno naselje na novom veštačkom ostrvu Ijburg, Amsterdam.

Poslednji predavač, dr Aleksandar Ivančić, govorio je na temu Gradske infrastrukture u održivoj rekonstrukciji gradova na primeru savremene Barselone. On je trenutno zaposlen u preduzeću Barcelona International koje je osnovao grad kako bi komercijalizovao sopstveni urbanistički model kroz prenošenje svojih iskustava i uspešnih rešenja drugim gradovima.

Svu trojicu u Beogradu nije imao ko da čuje. Čak i daleko bolje organizovana gostovanja ovakvih imena ne privlače pažnju onih koji su plaćeni da se staraju o urbanizmu i prostornom planiraju (slično se dogodilo kada je prošle godine u Beogradu bio Joseph Asebillo, gradski arhitekta Barselone, o čemu smo pisali ovde). Pored uživanja u predavanju nije moglo da ne promakne i sledeće razmišljanje: 1.500km u jednom smeru, puta dva, puta tri čoveka – 9.000km pređenih da bi se u subotnje jutro pričalo o možda najuspešnijem urbanističkom primeru sveta, pred dvadesetak ljudi bez ikakvog uticaja, u Beogradu. Gre'ota.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;