PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kraj za uvrnutu arhitekturu u Kini?

25.02.2016. | Adam Williams | Gizmag

Kina ima veliki broj građevina koje karakteriše neobična arhitektura ali i imitacija, pa tako ova ogromna zemlja ima svoje verzije znamenitosti Zapadnog sveta kao što su Ajfelova kula („Eiffel Tower“), Bela kuća („White House“), Tauerbridž („Tower Bridge“) pa čak i čitavo austrijsko selo. Međutim, New York Times izveštava da će danima uvrnute kineske arhitekture biti odbrojano nakon nove direktive izdate od strane kineske vlade.

New York Times izveštava da su Državni savet, Vlada i Centralni komitet komunističke partije Kine izdali direktivu u nedelju povodom izgradnje brojnih projekata koji su lišeni kulturne tradicije u korist onih koji se smatraju „pogodnijim“ za Kinu.

Ovaj potez podseća na govor kineskog predsednika Si Đinpinga krajem 2014. godine u kojem je bio izričito protiv kako je nazvao „uvrnute arhitekture“.

Nema sumnje da je g. Đinpingu na pameti bio Temza grad („Thames Town“) kada je govorio o ovoj temi. Lociran na 30 km od centralnog dela Šangaja u Kini, Temza grad je projektovan kao mali deo Engleske tačnije po ugledu na središnji deo Velike Britanije. Podignut 2001. godine a otvoren pet godina kasnije, svakako izgleda kao njen deo i ima autentičan britanski izgled, uključujući kaldrmisane ulice, građevine iz Viktorijanskog doba  pa čak i redovnu misu nedeljom u katoličkoj crkvi, kako stoji na njihovom zvaničnom sajtu.

Da se ne misli da je Temza grad jedini takav projekat, pored njega još jedan veliki falsifikat projekat ima za cilj da dočara lepote austrijskog sela Halštat u Kini. Moderna verzija Halštata – nazvana Halštat kao i u originalu je projekat rudarske kompanije i još uvek je u izgradnji.

Pored navedenih projekata, u Kini se nalaze i brojne kopije znamenitosti Zapadnog sveta, uključujući londonski Tauerbridž („Tower Bridge“), ali i „Château de Maisons-Laffitte“ i Most Aleksandra III („Pont Alexandre III“) koji potiču iz Francuske.

Vreme će pokazati da li će donošenje ove direktive imati uticaj na industriju koja zarađuje i donosi milijarde dolara godišnje na uvrnute i falsifikat arhitektonske projekte, ali barem će uvek ostati hotel u obliku krofne koji će na to podsećati.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;