PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Pametni šlem za proširenu stvarnost

28.01.2016. | Dezeen

Kompanija Daqri koja se bavi AR tehnologijom (AR-augmented reality odnosno „proširena stvarnost“) sa sedištem u Los Anđelesu predstavila je pametni šlem koji radnicima daje jedinstvene nivoe informacija o svetu koji ih okružuje.

Daqri-jev pametni šlem predstavlja nosivi uređaj koji korisniku omogućava da vidi proširenu stvarnost (augmented reality) - stvaran svet prekriven kompjuterskim slikama.

Šlem – koji ima plavi vizir otporan na ogrebotine – je posebno napravljen za radnike u industrijskim postrojenjima, kao što su gradilišta. Namera je da se poveća produktivnost, efikasnost i bezbednost, saopštila je ta kompanija.

„Radili smo u sredini „proširene stvarnosti“ prethodne četiri godine i ono što smo otkrili može da reši najizazovnije probleme na uređajima koji su dizajnirani za potrošače,“ rekao je Brian Mullins, osnivač i direktor Daqri-ja. „Trebalo nam je nešto specijalno dizajnirano za primenu u industriji.“

Šlem koristi kombinaciju senzora i kamera za hvatanje i snimanje informacija u realnom vremenu u okolini korisnika, od čitanja podataka na ventilima do podataka vazanih za termalna svojstva. Takođe, može da pokaže nosiocu skladištene informacije smernice vezane za bezbednost i uputstva za rad.

X zraci kamere omogućavaju korisnicima da vide detalje koji nisu vidljivi golim okom, kao što je unutrašnjost cevi. Povećana vidljivost može da pomogne radnicima i inženjerima da otkriju kvarove brže, u odnosu na njegov izvor.

„Korisnici su bez presedana informisani o svetu koji ih okružuje sa najpreciznijim ekranom i mogućim praćenjem,“ rekli su iz kompanije na svom web sajtu. „Najmoćniji uređaj na tržištu za „proširenu stvarnost“ će promeniti prirodu posla.“

„Ova ideja postoji u okviru akademskih i istraživačkih laboratorija već duže vreme, ali nikada nije ugrađena u proizvod do sada“, rekao je Chris Broaddus, Daqri-jev potpredsednik sektora za istraživanje, u promotivnom videu.

Pilot verzija Daqri-jevog pametnog šlema je otkrivena 2014. godine, a unapređena verzija – koja se može pohvaliti sa većom računarskom snagom – je predstavljena ovog meseca u okviru Consumer Electronics Show-a u Las Vegasu.

Šlem sadrži šestu generaciju Intel Core m7 procesora, sofisticiranu tehnologiju očitavanja, i niz kamera koje zajedno snimaju i hvataju  uglove od 360 stepeni. Računarski program u okviru kamere se zove Intellitrack i on snima, obrađuje i priikazuje informacije o okolini korisnika.

Kompanija je takođe razvila i poseban softver pod nazivom Daqri 4D Studio koji je sinhronizovan sa šlemom.

„Pametni šlem zna kako da se kreće kroz prostor, i može da mapira sredinu i da počne da stvara 3D rekonstrukciju objekta,“ rekli su u kompaniji. „Kada imate više ljudi koji nose pametne šlemove, oni dele te informacije  i tako se može stvotiti celokupan model nekog objekta korišćenjem tih kombinovanih podataka.“

Šlem je u pilot fazi i očekuje se da će biti dostupan za kupovinu u prvom kvartalu ove godine.

Daqri koji sebe opisuje kao “human-machine interface„  kompaniju, je osnovan 2010. godine u Los Anđelesu. Pametni šlem je njihov vodeći proizvod (Daqri Smart Helmet).

Drugi uređaj „proširene stvarnosti“ uključuje slušalice koje usmeravaju bicikliste na bezbedne rute kroz urbane sredine i naočare iz MINI-ja koje omogućavaju vozačima da vide kroz konstrukciju svog automobila.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;