INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada koja proizvodi pet puta više energije nego što koristi

06.11.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Zgrada u gradu Kaufbojrenu u Nemačkoj, je prva zgrada koja je dobila Passive House Premium sertifikat. „House of Energy“ je jedna od najodrživijih zgrada u svetu. Ona na godišnjem nivou ima potrebu za samo 8kWh po kvadratnom metru, dok na svom krovu poseduje fotonaponski sistem veličine 250 kvadratnih metara.

Nove kategorije sertifikata „PassivHaus“ Instituta koje su predstavljene ranije ove godine, uključuju dva sertifikata – Passive House Plus i Passive House Premium. Institut je ove kategorije razvijao kako bi se uzela u obzir tranzicija u dobijanju energije putem fosilnih goriva na korišćenje obnovljivih izvora energije.

Za dobijanje Passive House Plus akreditacije, zgrada u toku godine ne sme koristiti više od 45kWh/m² struje dobijene iz obnovljivih izvora energije, i mora proizvesti najmanje 60kWh/m² struje iz obnovljivih izvora energije. Kada je u pitanju strožija akreditacija, Passive House Premium, parametri govore da je potrebno dostići brojke od 30kWh/m² u korišćenju struje, odnosno 120kWh/m² u proizvodnji.

„House of Energy“ zapravo ne ispunjava tačno zacrtane brojke kada je u pitanju proizvodnja energije, sa svojih 103kWh/m² godišnje, ali je ipak zaradila svoju Premium akreditaciju usled odličnog nivoa potrošnje energije. Ukupni zahtevi ove zgrade za strujom iz obnovljivih izvora energije je samo 21kWh/m² na godišnjem nivou, što je maltene trećina traženog, pa joj je tako „progledano kroz prste“ za malo nižu proizvodnju električne energije.

Kako bi zaslužila Premium akreditaciju, zgrada od 900 kvadratnih metara koristi razne tehnologije – od kojih nijedna nije preterano neuobičajena za današnje pojmove.

Energetska efikasnost se postiže upotrebom trostruko zastakljenih prozora, sa „odličnim nivoom“ toplotne zaštite, visok stepen zaštite uz nepropusni spoljni omotač zgrade, konstrukcijom većinom bez termičkih mostova i ventilacioni sistem sa rekuperacijom toplote. Inače, nekoliko različitih ventilacionih sistema je prethodno bilo instalirano, kako bi se napravilo poređenje.

Svuda drugde, geotermalna toplotna pumpa pruža dodatne, male količine grejanja i tople vode koja je potrebna. Svaki višak energije koji se proizvede putem fotonaponskog sistema se, u međuvremenu, vraća nazad u mrežu.

Izgradnja zgrade „House of Energy“ je završena prošle godine. Nedavno zaslužena akreditacija će biti obeležena dodeljivanjem sertifikata vlasnicima zgrade, tokom obeležavanja International Passive House Days (Dan međunarodnih pasivnih kuća), 14. i 15. novembra, kada će zgrada biti otvorena za posete.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;