INFONET-468X60-BANNER

Zgrada skloništa koja se razvlači poput harmonike

28.10.2015. | Adam Williams | Gizmag

Nakon što je zemljotres, ranije ove godine, pogodio Nepal, italijanska firma Barberio Colella ARC je projektovala sklonište za slučaj katastrofe, nazvan „Just a Minute“, namenjen raseljenim Nepalcima. Iako će najverovatnije ostati samo na papiru, ovaj projekat predlaže sklonište sa prilično interesantnim idejnim rešenjima, poput strukture koja se razvlači i tako podseća na harmoniku, što bi, navodno, trebalo da olakša transport.

Projektovanje održivog skloništa je jedna stvar, ali realizacija takvog projekta i davanje na korišćenje onima kojima je to najpotrebnije, često zna da bude veoma skupo i dugotrajno. Pa tako, sklonište koje je lako prenosivo očito nudi određene prednosti, a „Just a Minute“ čini se, upravo to pitanje rešava sa svojom strukturom koja se širi.

Sklonište čini centralni deo izrađen od čvrstih OSB ploča, u kojem je smešten prostor za kupatilo i kuhinju, i prostorija za spavanje i boravak, smeštenih sa strane. Ove druge prostorije bi bile izgrađene uz pomoć okvira od bambusa i pokrivene vodootpornom membranom.

Prilikom transporta, sklonište bi bilo svega 2,5x4 metra veliko, a kada se postavi na željenu lokaciju, okvir od bambusa bi omogućio radnicima da razvuku spoljne delove zgrade i prošire sklonište poput harmonike, pretvarajući ga tako u zgradu veličine 4x11,7 metara. Iz firme Barberio Colella ARC objašnjavaju da bi ovakvo sklonište moglo da smesti do desetoro ljudi.

Izolacija bi bila u formi slojeva jute ispunjene doniranom vunenom odećom, dok bi krovni solarni paneli pružali dovoljno energije za manje uređaje ili pak za osvetljenje. Pored toga, zamišljen je i sistem za sakupljanje kišnice sa krova kako bi se omogućilo korišćenje vode u kuhinji i kupatilu.

Ipak, pored svega javlja se i nekoliko očiglednih pitanja, uključujući mogući vek trajanja konstrukcije od bambusa, kao i izdržljivost takve strukture kada je u pitanju pružanje adekvatne zaštite od promenljive klime Himalaja. Pa tako zaključujemo da bi možda, ipak, ovakav vid skloništa više odgovarao području sa umerenom klimom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;