Zgrada skloništa koja se razvlači poput harmonike

28.10.2015. | Adam Williams | Gizmag

Nakon što je zemljotres, ranije ove godine, pogodio Nepal, italijanska firma Barberio Colella ARC je projektovala sklonište za slučaj katastrofe, nazvan „Just a Minute“, namenjen raseljenim Nepalcima. Iako će najverovatnije ostati samo na papiru, ovaj projekat predlaže sklonište sa prilično interesantnim idejnim rešenjima, poput strukture koja se razvlači i tako podseća na harmoniku, što bi, navodno, trebalo da olakša transport.

Projektovanje održivog skloništa je jedna stvar, ali realizacija takvog projekta i davanje na korišćenje onima kojima je to najpotrebnije, često zna da bude veoma skupo i dugotrajno. Pa tako, sklonište koje je lako prenosivo očito nudi određene prednosti, a „Just a Minute“ čini se, upravo to pitanje rešava sa svojom strukturom koja se širi.

Sklonište čini centralni deo izrađen od čvrstih OSB ploča, u kojem je smešten prostor za kupatilo i kuhinju, i prostorija za spavanje i boravak, smeštenih sa strane. Ove druge prostorije bi bile izgrađene uz pomoć okvira od bambusa i pokrivene vodootpornom membranom.

Prilikom transporta, sklonište bi bilo svega 2,5x4 metra veliko, a kada se postavi na željenu lokaciju, okvir od bambusa bi omogućio radnicima da razvuku spoljne delove zgrade i prošire sklonište poput harmonike, pretvarajući ga tako u zgradu veličine 4x11,7 metara. Iz firme Barberio Colella ARC objašnjavaju da bi ovakvo sklonište moglo da smesti do desetoro ljudi.

Izolacija bi bila u formi slojeva jute ispunjene doniranom vunenom odećom, dok bi krovni solarni paneli pružali dovoljno energije za manje uređaje ili pak za osvetljenje. Pored toga, zamišljen je i sistem za sakupljanje kišnice sa krova kako bi se omogućilo korišćenje vode u kuhinji i kupatilu.

Ipak, pored svega javlja se i nekoliko očiglednih pitanja, uključujući mogući vek trajanja konstrukcije od bambusa, kao i izdržljivost takve strukture kada je u pitanju pružanje adekvatne zaštite od promenljive klime Himalaja. Pa tako zaključujemo da bi možda, ipak, ovakav vid skloništa više odgovarao području sa umerenom klimom.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...