Pobednik konkursa za 3D štampanu kuću na Marsu

30.09.2015. | Dezeen

Američka svemirska agencija (NASA) nas je nedavno obavestila o svom najnovijem otkriću – postojanju tekuće vode na Marsu. Takođe nas je obavestila i o pobedniku konkursa koji je ove godine organizovala, na kojem su učestvovali projekti potencijalnih staništa na crvenoj planeti, izrađenih korišćenjem 3D štampača, o čemu je nedavno bilo reči i na našem portalu.

Prvo mesto na ovom takmičenju zauzela je „Kuća od leda“, projekat za koji je dodeljena nagrada u iznosu od 25,000 dolara, pod pokroviteljstvom NASA-e i američkog Instituta za Inovacije i Proizvodnju Aditiva „America Makes“.

Od učesnika ovog takmičenja bilo je traženo da dizajniraju bazu za ukupno četiri astronauta, koristeći tehnologiju 3D štampanja i materijale koji se mogu naći na Marsu. Pobednički projekat takmičenja došao je iz njujorških arhitektonskih studija „SEArch“ (Space Exploration Architecture) i „Clouds AO“ (Clouds Architecture Office).

Njihov projekat bio je jedan od malobrojnih koji ne podrazumeva korišćenje regolita – rastresitog zemljišta i kamena, pronađenog na crvenoj planeti – već upotrebu ledenog omotača koji bi bio u mogućnosti da „zaštiti unutrašnjost prebivališta od radijacije i istovremeno pruži potpuni užitak života iznad površine zemlje“.

Ovaj koncept pretpostavlja korišćenje zaliha vode na Marsu, za koju se do skoro mislilo da postoji samo u formi leda. Projekat čini par kupastih konstrukcija izrađenih od leda i postavljenih jedna unutar druge kako bi izolovale stanovnike od veoma negostoljubive klime koju ova planeta ima – koja može da varira između +20 i -150 °C.

Spektar apsorbovane vode, kako je zamišljeno, bi mogao da ublaži ultraljubičasto i gama zračenje, a da istovremeno propušta svetlost unutra.
„Prepoznavanje te vode predstavlja gradivni blok za život, a tim je koristio pristup 'praćenja vode' kako bi koncipirali i izradili svoj projekat,“ kažu iz studija „Clouds AO“ i „SEArch“.

„Projekat ’Kuća od leda’ je nastao sa imperativom da svetlost i povezanost sa spoljašnjim svetom uvrsti u rečnik arhitekture Marsa.“

Tim koji je radio na izradi ovog projekta činilo je osam dizajnera iz studija „SEArch“ (Christina Ciardullo, Kelsey Lents, Jeffrey Montes, Michael Morris i Melodie Yashar) i tri iz studija „Clouds AO“ (Ostap Rudakevych, Masayuki Sono i Yuko Sono), kao i 14 specijalnih konsultanata – od naučnika i astrofizičara do geologa i inženjera tehnologije 3D štampanja.

Drugoplasirani tim na ovom takmičenju, kompanija „Foster + Partners“ iz Londona, je sa svojim predlogom gradnje pomoću robota uz korišćenje regolita, bio jedan od 30 koji su ušli u uži izbor za nagradu, od ukupno 160 učesnika na takmičenju.

Među onima koji su ušli u uži izbor nalazi se i projekat „Sfero“, francuske firme „Fabulous“ i Evropske svemirske agencije, o kojem više možete pročitati na našem portalu.

NASA je 2013. godine prvi put objavila da gradi fabriku za 3D štampanje u svemiru, da bi godinu dana kasnija potvrdila da je odštampala svoj prvi objekat, na Međunarodnoj svemirskoj stanici, i tako „utrla put budućim dugačkim svemirskim ekspedicijama“.

Početkom ove godine NASA je otkrila svoje planove o korišćenju dronova za dalja istraživanja Marsa, što bi pomoglo u mapiranju terena kojim bi rover prelazio u ekspedicijama.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?