INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

3D štampanje skloništa na Marsu

17.09.2015. | Adam Williams | Gizmag

Iako je 3D štampanje relativno nova oblast kada je u pitanju arhitektura, ono se zapravo može pokazati veoma korisnim za potencijalne kolonizatore Marsa. Tako je NASA raspisala takmičenje za potencijalna staništa, koja bi bila smeštena na Marsu, a izgrađena korišćenjem 3D štampača. Francuska firma „Fabulous“, jedan od učesnika ovog takmičenja, projektovala je konceptualno sklonište, pod nazivom „Sfero“, koje bi bilo štampano 3D štampačem na samoj crvenoj planeti, koristeći one materijale koji se tamo mogu pronaći.

Podsećajući na nekakav futuristički iglo, gledano površinski, „Sfero“ bi delimično bio ukopan ispod zemlje. Ulaz u sklonište bio bi moguć samo preko dugačkog hodnika koji bi bio zaštićen na odgovarajući način od spoljnih uticaja.

Unutrašnjost skloništa bi činila tri sprata. Najviši sprat, koji bi izgledao više kao polusprat, zauzimao bi 3m² i bio bi u potpunosti podređen uzgoju biljaka i ostalim namirnicama, dok bi sledeći, niži sprat veličine 29m² sadržao poslovni prostor i kupatilo. Poslednji, najniži sprat imao bi površinu od 40m² i na njemu bi se nalazile prostorije za spavanje. Stanari skloništa bi za navigaciju od jednog do drugog sprata koristili spiralne stepenice koje bi se nalazile na sredini.

U firmi „Fabulous“ predviđaju da bi supstrati sa Marsa mogli biti korišćeni kao sirovina za 3D štampanje ovog objekta. Nije baš najjasnije kako bi to moglo da se izvede, ali ceo proces uključuje jedan centralni stub koji bi bio „zariven“ u zemlju, odakle bi se izvlačilo gvožđe i istraživalo tlo u potrazi za zemljištem koje je na ili ispod tačke zamrzavanja najmanje dve godine, kako bi ga istopili i potom iskoristili za izolaciju unutrašnjosti i spoljašnjosti same strukture, što bi dovelo do smanjenja solarne radijacije.

„Nakon ugradnje, centralni stub raspoređuje svoje dve robotičke ruke, od kojih jedna izvlači i sortira materijal iz tla koji sadrži čestice gvožđa, a druga materijal koji bi se koristio za 3D štampanje,“ objašnjavaju iz „Fabulous“-a.

Firma je zamislila da testiranje „Sfera“ bude u pustinji Mohave u Kaliforniji (SAD) ili pak negde na Havajima, dok su krater Gejl na Marsu predvideli kao konačnu lokaciju za izgradnju ovog skloništa.

Ovaj koncept izgradnje skloništa gotovo sigurno neće biti realizovan, ali projekti poput ovog svakako mogu ponuditi makar neku naznaku o tome kakav tip građevine bi eventualno mogao biti izgrađen na Marsu ili nekom drugom mestu sa sličnim ekstremnim uslovima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;