IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zgrade mogu da unaprede okolinu - kaže izveštaj UKGBC-a

22.04.2009. | UKGBC

Zgrade mogu da imaju pozitivan uticaj na prirodno okruženje, zaključak je Saveta za zelenu gradnju Velike Britanije - UKGBC (UK Green Building Council).

Rezultat šestomesečnog rada grupe naučnika – Biodiverzitet i izgrađeno okruženje (ovde preuzmite PDF - Biodiversity and the Built Environment) kaže da, ukoliko se postupa dobro, izgradnja može da unapredi, pa čak i formira staništa u cilju očuvanja raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta - biodiverziteta.

Da bi se to postiglo, Pol King, izvršni direktor UKGBC-a, kaže da bi razmišljanje o prirodnom okruženju i zgradama trebalo posmatrati sasvim suprotno o onog kako je to uobičajeno:

- Prečesto se orijentišemo samo na to kako da umanjimo negativan uticaj na okolinu koje izaziva izgradnja i razvoj. Međutim, od ključnog značaja je zapravo da razmišljamo o tome kako izgradnjom možemo povećati pozitivan uticaj – za ljude, floru i faunu, ali i ekonomiju.

On kaže da uključivanje zelenih krovova i zidova, kao i stari dobri parkovi i zeleni prostori u urbanim sredinama mogu pomoći da graditelji nešto od oduzetog i vrate prirodi. Naravno da je najvažnije očuvati netaknutim što više prirode, ali u žrtve koje zahteva razvoj mogu biti daleko manje od onih kakve su podnošene u prethodna dva veka industrijalizacije, izgradnje naselja i infrastrukture.

Uz pozitivne zaključke koji se odnose na ozelenjavanje u gradovima, izveštaj UKGBC-a donosi i ovo:

  • Vodič za građevinsku industriju kako da poveća biodiverzitet u urbanim sredinama, uključujući obučavanje osoblja kroz treninge i edukaciju
  • Preporuke za unapređenje osnovnih alata za postizanje održivosti, kao što su BREEAM, Kod za održive kuće i CEEQUAL, kako bi se više posvetili temi biodiverziteta kroz procenu u fazi projektovanja
  • Saveti za industriju, lokalne i državne organe, o tome kako bi trebalo da regulišu mere za održavanje biodiverziteta i sačinjavaju izveštaje kako bi mogli biti postavljeni smisleni ciljevi za budućnost.

U Velikoj Britaniji je oko 39% prirodnih staništa i 27% primarnih vrsta, i zajedno sa njima ptica i leptira, nestajalo po prosečnoj stopi od 6% godišnje, do ukupne brojke od 55%, u poslednjih 30 godina.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;