IZOLACIJA-468X60-BANNER

Osnovni vodič za spoljašnje popravke objekata

13.05.2015. | Period Living

Spoljašnji elementi objekata formiraju zaštitni omotač naših životnih i radnih prostora, i oni su stalno šibani od strane vetra, natopljeni kišom i ispečeni suncem. Oni se moraju održavati u dobrom stanju, inače će nastupiti pojava vlage i njihovo posledično propadanje.

Pored sprečavanja pojave oštećenja, posvećivanje malo preventivne pažnje je izuzetno korisna stvar jer štedi novac, sprečava nepotrebne zamene elemenata i osigurava zaptivenost objekta. Leto je savršeno vreme za spoljašnji pregled stanja vašeg doma.

Redovno održavanje je od vitalnog značaja i treba ga kombinovati sa inspekcijom svog doma i njegovim osveživanjem obavljanjem poslova kao što su čišćenje oluka i ulepšavanje. Uočavanje potencijalnih problema ne mora biti teško - uzgredan pogled može otkriti odvaljeni crep na krovu ili oguljenu boju na fasadi. Međutim, barem jednom godišnje je važno pregledati dom malo detaljnije.

Ukoliko postoje problemi koji su se javili u unutrašnjosti objekta i zabrinuti ste, najbolje bi bilo angažovati stručnjaka koji će pregledati vaš dom za vas. Oni će vam pružiti izveštaj koji će istaći bilo koje probleme i pružiti vam smernicu o popravkama koje su potrebne, kao i mogućim troškovima.

Iako vam ovo može izgledati kao skup poduhvat, ako nešto nije u redu sa vašom kućom, bolje je to saznati što pre i pristupiti neophodnim popravkama, nego čekati da se ti problemi pogoršaju jer će vas to na kraju još skuplje koštati. Pored toga, ako prodajete svoj dom, ti problemi će vrlo verovatno odvratiti potencijalne kupce ili umanjiti vrednost vaše imovine.

Bliska inspekcija

Počnite inspekciju gledajući vaš krov i dimnjake. Polomljeni crep ili krovna pokrivka u vašem dvorištu je znak da nešto nije kako treba. Dvogledom možete lakše uočiti propuste - ukoliko je moguće, pitajte vaše komšije da odete do njih kako biste pogledali svoj dom iz tog ugla. Ukoliko možete pristupiti tavanskom prostoru, pogledajte donju stranu krova u potrazi za curenjima ili oštećenjima krovnog pokrivača i dimnjaka. Problemi imaju tendenciju da se dešavaju tamo gde su metalne opšivke i ispune od maltera na spojevima dimnjaka i parapteta propale.

Iako je neprijatno, vredi odraditi deo inspekcije u toku jake kiše uz pomoć kišobrana. Ove okolnosti će vam pomoći da otkrijete gde voda curi ili se preliva iz oluka, što može ukazati na mesta gde su oni zapušeni.

Drugi uobičajeni problemi su propali oluci i spojevi tamo gde su zavrtnji zarđali - oni se ponekad mogu pronaći na tlu. Ukoliko se osećate sposobno, iskoristite merdevine kako biste pobliže pogledali oluke i očistili napalo lišće i drugo đubre koje se nakupilo tokom vremena. Takođe je dobro sipati vodu iz kanti ili uz pomoć creva duž oluka kako biste se uverili da ona otiče bez problema.

Proverite sve odvode, kako od kišnice, tako i od kanalizacije. Podignite poklopce za inspekciju i rešetke kako biste se uverili da ne postoje blokade odvoda i, ako je potrebno, koristite šipke kako biste se uverili da je sve u redu. Oko osnove objekta obratite pažnju na barice koje se formiraju, kao i na povišene nivoe zemljišta i njihovo naslanjanje na objekat, kao i na mesta gde vegetacija izaziva oštećenja.

Kada je reč o zidovima, potražite labave ili oštećene fasadne elemente (cigle, kamen, panele, malter...), vodeći računa da obeležite sva mesta gde se pukotine javljaju ili gde se vlaga skuplja. Posebnu pažnju obratite na područja bliže tlu, pored oluka, ispod krova i oko prozora. Ova područja mogu zarobiti vlagu i prouzrokovati oštećenja.

Sva stolarija u eksterijeru kuće, uključujući prozore, vrata, oko venca krova, ne sme biti zaboravljena. Potražite ispucalo ili trulo drvo, proverite da li se ofarbana stolarija ljušti i proverite kit oko prozorskih panela.

Šta treba raditi prilikom spoljašnjih popravki objekata

  • Potražite pomoć: Razmišljajte o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih oko vas. Posebno vodite računa kada koristite merdevine i uvek imajte nekoga pored vas ko vam može pomoći.
  • Zaštite sebe: Nosite rukavice i drugu zaštitnu opremu ili odeću, posebno kada čistite odvode ili oluke.
  • Izbegavajte zamenu: Pokušajte da popravite sve elemente koje možete umesto da zamenite oštećene delove objekta. Na primer, dobar stolar će moći da iseče trule delove iz prozora ili vrata i uglavi novi deo drveta.

Šta ne treba raditi prilikom spoljašnjih popravki objekata

  • Odabrati lak put: Nemojte koristiti brze metode popravki, kao što je pur pena, zaptivači, premazi, kitovi i repelenti vode, ili proizvode na bazi cementa jer oni mogu zarobiti vlagu i teško ih je ukloniti kasnije.
  • Previše se zaneti: Nemojte preceniti svoje mogućnosti. Ako ste nesigurni u svoje sposobnosti, zaposlite stručnjake koji shvataju starosti i vrstu gradnje vašeg objekta i koji će obaviti dobar posao.
  • Ignorisati vlažna područja: Nemojte zaboraviti da su vlažni zidovi hladni zidovi - pozabavite se sa tim problemima odmah.

Planiranje unapred

Kada ste završili inspekciju vašeg objekta, isplanirajte šta treba da se uradi. Problemi koji se odnose na vlagu, ili opasne konstruktivne probleme, su prvi prioritet i važno je uvek tretirati osnovni problem, a ne sam simptom problema. Neće sve morati da se rešava u isto vreme, iako često ima ekonomskog smisla kombinovati poslove koji zahtevaju skele, kao što je rad na krovu ili fasadi.

Kako takvo održavanje ne bi postalo teret, isplanirajte unapred rapored radova, tako da se svake godine obave različite vrste opravki. Ne zaboravite da je prevencija uvek bolja od naknadnih popravki.

U nekim slučajevima može biti razumno obezbediti privremeno rešenje, kako problem ne bi eskalirao. Na primer, kada voda teče niz fasadu zgrade, plastični olučni elementi mogu obezbediti kratkoročno rešenje koje će se naknadno zameniti sa elementima boljeg kvaliteta.

Ukoliko ste zabrinuti zbog bilo kojih konstruktivnih nedostataka koje ste otkrili tokom inspekcije, ili drugim pitanjima o najboljim načinima održavanja vašeg objekta, obratite se stručnjacima, građevinskim inženjerima ili renomiranim izvođačima radova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;