INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prednosti i mane drvenih, PVC, vinil i metalnih oluka

26.11.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Bez obzira da li su novi oluci deo novog krova ili samo birate oluke za vaš dom kao deo tekućeg održavanja krova, imate na raspolaganju razne materijale od kojih se prave oluci. Metalni, vinilni, drveni i PVC materijali imaju prednosti i mane, pa ćete morati pažljivo odvagati činjenice pre nego što donesete bilo kakvu odluku o kupovini i postavci vaših novih oluka.

Montaža oluka

Jednom kada sagledate dobre i loše strane, kao i cene oluka od drveta, PVC, vinila i metala, bićete spremni da donesete odgovarajuću odluku o izboru oluka koji je potreban vašem domu.

Drveni oluci

Drveni oluci mogu dodati staromodnu, tradicionalnu notu vašem domu. Ne samo da su oni prelepi, već i uopšteno funkcionišu efikasno u preusmeravanju kišnice dalje od vaše kuće. U stvari, ukoliko vaša kuća ima staromodnu arhitekturu, drveni oluci mogu da imaju lajsnu koja odgovara vencu u eksterijeru vašeg doma.

Uluci od drveta

Ukoliko se odlučite za drvene oluke, budite sigurni da oni sadrže kedrovinu. Kedrovina će izdržati vlagu i vremenske prilike duži vremenski period. Druge vrste drveta neće moći da se odupru degradaciji kao posledici izloženosti vodi i vlazi.

PVC/Vinil oluci

Kada vidite oluke označene sa „vinil“ nalepnicom, znajte da ovi oluci uglavno sadrže PVC - polivinil hlorid. Dodatak hlora vinilu ga čini izdržljivim, ali u isto vreme ekološki upitnim za neke potrošače zbog svog bionerazgradivog statusa. Pored toga, PVC može da luči štetne hemikalije u okolinu.

PVC/Vinil oluci

PVC oluci su trajni i odoleće oštećenjima. PVC oluci su takđe jeftini za kupovinu i postavku. Ukoliko se deo vašeg PVC sistema oluka ošteti, zamena samo oštećenog dela bi trebalo da bude jednostavan zadatak. Pošto PVC oluci sadrže bojene materijale, oni su otporni na grebanje i žlebljenje. Ne bi trebalo da primetite štetu od grebanja jer ogrebotine neće unakaziti povšinu oluka.

PVC oluci su lagani i laki za rukovanje, lako se seku i postavljaju i njihov spoj se radi ili posebnim lepkom ili nitnama. Pošto su PVC oluci najčešće tanki, oni mogu da pucaju i da se polome lakše od drugih materijala za oluk. Takođe, oni loše podnose veoma hladno vreme i nagomilavanje leda. Procenjuje se da je životni vek oluka od PVC-a oko 25 godina.

Metalni oluci

Kada birate metalne oluke, izaberite između pocinkovanog čelika, aluminijuma ili bakra. Ako se odlučite za aluminijumske oluke, imajte na umu da oluci trebaju da imaju sloj boje na njima. Boja će im omogućiti da izdrže razne vremenske uslove mnogo godina bez curenja hemikalija u kišnicu i dalje u tlo. Aluminijumski oluci ne zahtevaju održavanje i mogu se napraviti u dužini koju želite bez spojeva. Njegove mane su u tome što je aluminijum inherentno mekani metal i može da se deformiše u slučaju velikog nagomilavanja leda.

Oluk od metala

Pocinkovani čelični oluci bi trebalo uvek da imaju sloj boje preko njih kako bi sprečili ispiranje cinka. Neofarbani oluci će brže rđati tokom vremena, što će stvoriti razne probleme. Oluci od pocinkovanog čelika su jači i izdržljiviji od aluminijumskih i oni će efikasno funkcionisati godinama.

Bakarni oluci su svakako jedni od skupljih rešenja za odvod vode sa vašeg krova, ali su zato neprikosnoveno jedni od estetski najdopadljivijih rešenja. Oni se savršeno slažu sa različitim građevinskim materijalima, te se odlično uklapaju i sa starim i modernim objektima. Bakar je neverovatno dugovečan i ne zahteva nikakvo održavanje. Na njegovoj povšini se stvara patina koja ga dugi štiti i koja vremenom menja boju od vatrenocrevene kada je nov, do zelene boje. Kako bi se ta boja ravnomerno dobijala, mora se voditi računa da površina bakra ostane čista posle postavke. Majstori bi trebali koristiti rukavice, ili bi po postavci trebali da premažu oluke uljem od patine ili prebrisati bakar krpom koja je natopljena sa dizelom.

Bakarni oluci

Prednosti bakarnih oluka leže u estetici, dugovečnosti i povećanju vrednosti nekretnine. Bakar traje čak dva do tri puta duže od ostalih materijala za oluke. Glavna mana bakarnih oluka je cena - sistemi za odvod kišnice od bakra su skuplji za od 20 do 25 odsto od onih napravljenih od pocinkovanog metala.

Održavanje oluka

Bez obzira na tip oluka koji postavite na vašem domu, redovno održavanje je neophodno kako bi se osiguralno da oluci funkcionišu nesmetano sprovodeći vodu dalje od vašeg doma. Ukoliko dozvolite da se đubre skupi u vašim olucima neko duže vreme, može doći do oštećenja oluka, a posledično i do pojave curenja vode u objektu. Takođe je moguće postaviti rešetke preko vrha oluka radi sprečavanja nakupljanja lišća i drugog đubreta u olucima.

Oluci

Sa pažljivim istraživanjem i posvećenošću detaljima, možete izabrati tip oluka koji se uklapa u vaš životni stil, lokaciju vašeg doma i arhitektonski oblik fasade vaše kuće. Jednom kada se oluk postavi na vašu kuću, on će doprineti lepoti i funkcionalnosti vašeg doma i očuvaće kuću od oštećenja koja bi mogla nastati od kišnice. 

 

Komentari: 1

Filip 02.12.2014 22.47.41

Sjajan tekst... Jako poucan i pun korisnih informacija... Inace su vam svi tekstovi jako poucni i korisni za nasu gradjevinsku struku! Hvala, puno pozdrava!

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;