INFONET-468X60-BANNER

Zašto je moj krov ulegao?

08.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Ulegao krov nije samo neprivlačan - on može predstavljati i upozorenje potencijalnog urušavanja! Krov može da traje i do 100 godina u zavisnosti od građevinskog materijala koji je korišćen za njegovu izgradnju i od kvaliteta samih radova. Važno je da integritet krova na vašoj kući bude netaknut dugo vremena.

Krov koji je ulegao

Preporuka je da krov bude pregledan svake treće godine od strane profesionalaca (iskusnog tesara, krovopokrivača ili inženjera). Ali, takođe možete i sami izvršiti proveru vašeg krova. Na početku svakog godišnjeg doba, vizuelno potražite labav ili oštećen crep, rupe i/ili praznine u limenom opšivu na spojevima i oštećeni malter oko dimnjaka.

Ukoliko vaš krov deluje kao da je ulegao, potrebno je da brzo preduzmete potrebne korake za njegovu rekonstrukciju. Ni u kom slučaju nemojte stajati na krov, jer su rogovi možda istrulili i krov može da popusti pod vašom težinom. Ukoliko imate nekog iskustva sa krovovima i želite sami da ga pregledate, preporučljivo je da koristiti merdevine, oslonite ih na čvrst zid i pregledate vaš krov sa poslednje prečke merdevina. Ako smatrate da je jedan deo krova u redu, i želite da se popnete na njega kako biste pregledali ostatak krova, nosite obuću sa gumenim đonom zbog trenja i koračajte oprezno.

Čak i sa najboljom negom i održavanjem, vaš krov može i dalje da ulegne. Najbolje je sebe edukovati tako da budete u stanju da prepoznate znake uleglog krova i razloge zašto je to tako, kako biste znali šta da uradite da biste ga popravili. Hajde da pogledamo neke od najčešćih uzroka za uleganje krova koji će vam pomoći da identifikujete problem sa vašim krovom.

Popravka starog krova

Oslabljeni krovni materijal

Oštećenja od vode mogu biti glavni uzrok problema sa krovom. Može izazvati da delovi vašeg krova počnu da trunu i slabe. Postoji mnogo načina na koji sneg i kiša mogu da prodru u vaš dom. Vlaga može naći slabost u vašem krovu i smestiti se tamo. Kako vreme prolazi, vlažnost izaziva propadanje krova. Ona može čak izazvati razvoj plesni i buđi, što će dodatno oslabiti krovnu konstrukciju.

Vaš krov ima neku zaštitu od vremenskih uslova - crep, limeni opšiv i oluke, na primer - ali to ne znači da je on neprobojan. Uverite se da vaš krov pravilno odvodi kišnicu sa sebe. Neka vam profesionalci pregledaju krov periodično radi pronalaska znakova oštećenja vodom. Slaba ventilacije je još jedan način na koji krovni materijal može oslabiti. Slaba ventilacija znači da ne postoji cirkulacija vazduha, što znači da vlaga stagnira na vašem krovu.

Urušeni krov

Feleričan krovni materijal

Kvalitet vašeg krovnog materijala igra veliku ulogu u određivanju dužine njegog trajanja. Krov izgrađen korišćenjem asfaltne šindre može biti jeftiniji, ali on neće trajati kao šindra od škriljca, recimo, koja ponekad može trajati i do 100 godina. Ovo se odnosi na sve elemente koji formiraju krov - grede, ekseri itd.

Takođe, ništa vam neće značiti najbolji materijali na svetu ukoliko nisu pravilno postavljeni. Uverite se da svaki vrstu rada na krovu vrši isključivo profesionalac. Možete pronaći proverene profesionalce ovde.

Težina

Čest razlog za ulegnuće krovova je težina. Oni više jednostavno ne mogu da nose težino krova. Ukoliko imate krov sa teškim krovnim pokrivačima, kao što je betonski crep, delovi ili cela krovna konstrukcija može da popusti i ulegne zbog teškog tereta. Krovni rogovi i venčanice mogu izgubiti svoju nosivu moć i popustiti pod teretom tokom vremena. Ukoliko su mogli da izdrže težinu krova u jednom trenutku, posle nekoliko godina (možda i decenija) oni možda neće biti u stanju da to rade i dalje.

Oštećeni krov

Sneg, jezerca koja se stvaraju u ulegnućima krova i đubre takođe dodaje na težini krova. Nisu svi krovovi napravljeni sa ovim dodatnim teretima na umu. Sneg će se sakupljati na krovovima, čak i jako strmim krovovima, zimi i izazvati dodatno opterećenje konstrukcije. Jezerca su male skupine vode koje se stvaraju na površini krova. Ona mogu nastati zbog neadekvatne krovne površine, ulegnuća krova i/ili ako je vaš krov pun otpadaka koji omogućavaju sakupljanje vode na jednom ili više mesta.

Ukoliko mislite da je vaš krov ulegao zbog težine koja je stavljana na njega, nemojte hodati po njemu. Ipak, ne želite da se nađete na vašem tavanu, zajedno sa većinom krova.

Vreme

Vreme može biti odgovorno za ulegnuće vašeg krova. Pored snega koji je deponovan na vašem krovu, vrelo sunce, visoka vlažnost vazduha, hladnoća i kiša mogu da oštete vaš krov na mnogo načina. UV zraci su takođe poznati po tome što oslabljuju i troše površinu vašeg krova tokom vremena. Vaš crep takođe može da pukne zbog intenzivne sunčeve svetlosti i ekstremnog vremena. Kiša i sneg takođe doprinose skidanju zaštitnog sloja svake krovne površine. Voda može procureti kroz te pukotine i pronaći svoj put do rogova. Vremenom, ovi rogovi će trunuti i oslabiti, što na kraju može izazvati ulegnuće krova, a ponekad i urušavanje.

Vreme takođe donosi sa sobom grad i jake vetrove. Grad može razbiti vaš krovni pokrivač i na taj način izložiti krovnu konstrukciju vremenskim uslovima. Isto važi i za jake vetrove.

Stari krov

Provera krova može biti laka i zabavna

Moderna tehnologija je omogućila olakšavanje naših života u skoro svim poljima. Sada postoji jednostavan način da proverite svoj krov bez potrebe da se stvarno popnete na njega. Možete koristiti helikopter ili dron na daljinsko upravljanje sa ugrađenom kamerom tako da možete inspekciju gledati preko bilo kog uređaja. Ovo može biti vaš kućni kompjuter, laptop, pametni telefon, itd.

Zaključak

Ulegao krov, pored toga što je opasan po bezbednost i zdravlje stanara, je takođe i ruglo koje može znatno smanjiti privlačnost vašeg doma. Sprečite na vreme urušavanje krova, nemojte rizikovati svoj i život vaše porodice, i delujte čim vidite pojavu ulegnuća na krovu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;