INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako pronaći gde vam krov prokišnjava

01.12.2014. | Buildipedia

Pronalaženje tačnog mesta gde vam krov prokišnjava je težak zadatak. Bez rendgenskog vida i jasne putanje, posao pronalaženja mesta gde krov prokišnjava vam može napraviti glavobolju. Dobar pristup jurenja vode je formiranje spiska mogućnosti i eliminisanje svakog od njih sve dok se ne reši misterija. Nešto poput detektivske igre. Razumevanje kako se voda ponaša će vam olakšati kretanje kroz tragove brže i efikasnije.

Ponašanje vode

Voda je poznata po tome da teče gde god hoće i to pod posebnim okolnostima, pa čak i po tome da prokosi gravitaciji. Sa ovim sposobnostima, voda može ući preko krova u kuću i preći prilično velike distance u bizarnim pravcima pre nego što se pojavi curenje.

Krov može biti sastavljen od velikog broja slojeva, uključujući crep ili metalne krovove, limeni opšiv, parnu branu, ter papir, zvučni izolaciju, termoizolaciju, šperploču, gispanu ploču i tako dalje. Jednom kada voda uđe preko gornjeg sloja krova, možda će morati da preće neku distancu pre nego što pronađe slabu tačku u narednom sloju kroz koju može da prođe. Temeljno izgrađeni krovni slojevi mogu dovesti do curenje kome je jako teško ući u trag.

Jedno ponašanje koje koristi prednosti dobrog projekta i izvedenog krova je kapilacija vode ili kapilarno penjanje vode. Na isti način na koji lampa privlači ulje u fitilj, voda može biti povučena nagore ukoliko postoje tanki vazdušni prostori između krovnih materijala. Iz tog razloga, kada tražite izvor curenja vode, imajte na umu da on može zapravo biti ispod visine curenja.

Međutim, češće se dešava da vetar ponekad tera vodu uzbrdo. Ukoliko duva baš pod pravim uglom, jak olujni vetar može ubaciti veliku količinu vode u otvore krova i ispod linija crepa.

Kapilarno penjanje vode i kiša nanesena vetrom su neki od fenomena koje treba imati na umu prilikom inspekcije zgrade, pogotovo ako se curenje pojavi pod vrlo misterioznim okolnostima.

Počnite postavljanjem ključnih pitanja

Da li voda curi kada kiša ne pada?

  • Ukoliko je odgovor na ovo pitanje „da“, prokišnjavanje krova možda nije krivac curenja uopšte.
  • Ukoiko postoje vatrogasne prskalice (sprinkleri), vodovodne i kanalizacione instalacije, trebalo bi proveriti ispravnost spojeva i tražiti eventualna oštećenja.
  • Bilo koje ventilacione cevi u širem području mesta curenja bi trebalo ispitati, takođe. Krovna ventilacija može pretrpeti mali udar ili biti nepropisno zaptivena, što slabi integritet krovnog sistema i može biti mesto ulaska vode. Kišnica će početi da se prikuplja u nezgodnim mestima u ventilaciji, sve dok se ne sakupi dovoljna količina vode koja će urušiti ventilaciju i pustiti vodu u objekat.

 

Koliko vremena je potrebno da voda počne da curi od početka kiše?

  • Ukoliko je vodi potreban kratak vremenski period da se pojavi na mestu curenja, u okviru oko sat vremena od početka kiše, izvor curenja je verovatno u blizini njegovog izlaznog mesta. Duži vremenski period pokazuje da je voda morala da prođe veliki put pre nego što se konačno pojavila. Njen put može biti ili gusti lavirint iz obližnjeg izvora ili prava putanja sa druge strane krova.

Očigledni problemi

Nakon što su na ova pitanja dati odgovori, pregledajte ceo krov kako biste ustanovili da li postoje vidljiva oštećenja. Nekoliko očiglednih izvora curenja se mogu uočiti odmah:

  • Objedinjavanje vode na krovu je problem. Čak i kada sakupljena voda nije veoma blizu mesta curenja u unutrašnjosti kuće, ona može delovati kao rezervoar koji će a kraju oteći u unutrašnjost kuće.
  • Ukoliko su oluci puni đubreta, njihovo čišćenje može eliminisati zapušenja odvoda i potencijalna curenja.
  • Krovni pokrivač (bez obzira koji je) bi trebao da se vizuelno proveri i utvrdi da li je ceo, da li su se pojavile negde pukotine, ili su se prosto pojedinačni elementi pokrivača pomerili, što je uzrok curenja.

Provera konstrukcije

Kako bi se dodalo na interesovanju i dimenzijama, krovovi mogu biti izgrađeni u nekim vrlo dramatičnim oblicima. Ove zgrade su više vizuelno prijatne, ali i komplikovanije, čineći problem prokišnjavanja podjednako komplikovanim. Karakteristike dizajna krova kao što su grebeni, uvale, badže ili bilo koji spojevi na površini krova, predstavljaju odlično mesto za prodor vode. Ove spojeve treba proveriti i tražiti oštećenja tipa pukotine, rupa ili labavih materijala.

Uvale su posebno slaba mesta na krovu i poprište mnogih prokišnjavanja. U uvali, dve ili više strane krova se spajaju u liniji, i taj spoj nosi neproporcijalno veliki deo kišnice.

Takođe bi pod velikom sumnjom u vašoj istrazi trebao da bude dimnjak, kao i svetlarnik, krovni prozor ili ventilacija koji buše krovni pokrivač i pružaju još jednu šansu vodi za ulazak. Limeni opšiv oko ovih krovnih detalja mora biti pregledan i proveran da li ima zakrivljene ivice koje mogu da budu mesto ulaska vode u objekat. Limarija je možda pretrpela habanje, naročito ako se dva različita metala preklapaju. Neravnomerni spoj metala izaziva elektrolizu koja će pojesti metal i otvoriti rupe kroz koje voda može da prođe.

Ukoliko inspekcija krova ne otkrije mesto prokišnjavanja, drugi delovi kuće blizu mesta curenja bi trebalo da se ispitaju pobliže: obližnja prozorska daska, potkrovlje, i bilo koji element iznad curenja može biti mesto odakle potiče voda.

Ispitivanja kuće

Ukoliko nismo uspeli da odredimo mesto prodora vode, nepohodno je reprodukovati događaj i posmatrati vrlo pažljivo. Ovo je poslednji korak u utvrđivanju mesta prokišnjavanja krova.

  • Prilikom sledećeg sunčanog dana, nakon što je sva kiša isparila sa krova, izvucite crevo na krov. Izaberite deo krova u blizini lokacije curenja vode, odeljak veličine približnih metar sa metar, i pustite vodu iz creva svugde po tom području. Polivajte krov na način i u pravcima kako bi to uradila jaka oluja, odozgo, ispod i sa strane. Kako biste identifikovali taj deo krova kao osumljičenog, ne dozvolite da nijedan drugi deo krova postane vlažan.
  • Neka neko stoji unutar objekta i čeka da voda počne da curi. Ukoliko voda krene da curi, oni treba da vas obaveste.
  • Ukoliko ovo područje krova ne izazove prokišnjavanje u enterijeru nakon oko pola sata zalivanja, pružite krovu šansu da se osuši jedan dan i pokušajte zalivanje sledećeg dela krova. Može potrajati čitavih nedelju dana sunčanog vremena pre nego što zalivanje crevom otkrije originalni izvor prokišnjavanja.
  • Dosledno dnevno zalivanje je potrebno kako bi se pronašao izvor prokišnjavanja, pošto ukoliko pustimo da se kuća osuši previše, biće nam potrebna još jedna oluja da uspostavi unutrašnju putanju vode.
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;