IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Holandski studenti grade most od leda dugačak 100 metara

28.04.2015. | Gizmag

Na prelazu ove godine, studenti sa Univerziteta tehnologije u Ajndhovenu su izgradili repliku Gaudijeve katedrale Sagrada Familija od leda. Sledeće što oni planiraju je da izgrade most od leda koji je projektovao, ni manje ni više nego čuveni Leonardo da Vinči. Ako on bude uspešno završen, imaće najduži otvoreni raspon koji je ikada izgrađen od leda.

Prema Univerzitetu, trenutni rekor za najduži takav raspon drži prvi takav projekat koji je deo programa konstruktivnog leda na ovom univerzitetu. Pikrit kupola je izgrađena 2014. godine i imala je raspon od 30 metara. Cilj za da Vinčijev most od leda je da ima raspon od 50 metara.

Pikret (Pykrete) je mešavina leda ojačanog sa drvenim ili papirnim vlaknima, i ona se koristi za izgradnju struktura od leda. Za njega se kaže da je jači tri puta od običnog leda i da je mnogo izdržljiviji. Opšti cilj projekta je da se pokaže kako pikret može da se koristi kao građevinski materijal za privremene objekte.

„Pikret nudi jednostavan način za izgradnju tankih, bezbednih i jeftinih privremenih struktura“, objašnjava vođa projekta i profesor na Univerzitetu tehnologije u Ajndhovenu Arno Pronk. „Na primer, za privremene puteve u arktičkim regionima, na događajim ili za hotele od leda.“

Izgradnja mosta, koji je prvobitno projektovan 1502. godine za Istanbul, ali nikada nije izgrađen, će početi u decembru ove godine, a očekuje se da će biti završen do sredine februara 2016. godine. Oko stotinu studenata i volontera će pomoći u gradnji mosta u Juki, Finska, sa univerzitetima u Luvenu, Altu, Gentu, Batu i Edinburgu koji će se uključiti u projekat.

Most će biti izgrađen prskanjem tankih slojeva vode i snega na naduvani kalup. Kada se zamrznu prvi slojevi, dodatni slojevi snega i pikreta će biti dodati naizmenično. Proces će se odvijati bez prestanka sa radnicima koji će morati da rade u smenama. Po završetku, most će biti ukupno dugačak 100 metara, a profesor Pronk kaže da će on bez problema nositi težinu automobila.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;