INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Pametna“ fasada čuva kancelarije od pregrevanja, bez upotrebe električne energije

23.04.2015. | Gizmag

Kancelarijske zgrade sa staklenim fasadama možda pružaju lep pogled za zaposlene u njima, ali one sigurno nisu idealne kada je u pitanju energetska efikasnost. Između ostalog, sunčeva svetlost koja prodire kroz njih može podići temperaturu u kancelariji, izazivajući povećani rad klimatizacije. Međutim, sada su istraživači sa nemačkog Fraunhofer instituta za mašinske alate i tehnologiju oblikovanja stvorili fasadu koja blokira svetlost i koja se isključivo aktivira samo kada je izložena jakom suncu - i ona se takođe napaja tim istim suncem.

Fasada je razvijena zahvaljujući saradnji između Fraunhofer instituta i „Weissensee“ umetničke škole u Berlinu. Ona se zasniva na konceptu studentkinje dizajna Bare Finsdotir, a sastoji se od mreže kružnih komponentni nalik svetovima. Svaka od ovih komponenata sadrži disk tkanine, sa žicama napravljenim od nikl-titanijumske legure koja protiče kroz njih. Ta legura je memorijski materijal - to znači da iako će ostati u obliku u kome je savijena kada su temperature niske, ona će se privremeno vratiti u svoj prvobitni oblik kada se zagreva.

U slučaju fasade, toplota direktno dolazi od sunčeve svetlosti. Kada ta svetlost zagreje žice, one odgovaraju tako što se vraćaju u oblik koji približava diskove tkanine jedan drugom, time sprečavajući prodor svetlosti kroz staklo. Kada sunce zađe ili se pojave oblaci, žice se vraćaju u svoj prvobitni oblik i diskovi se otvaraju, čineći fasadu ponovo transparentnom.

Fraunhofer institut kaže da ova fasada može biti montirana na postojeće prozore, bilo na površini stakla ili između staklenih panela. Komponente koje blokiraju svetlost mogu biti napravljene u različitim oblicima i veličinama, dok bi kompletne fasade mogle biti napravljene samo da pokriju određeni deo prozora, ukoliko je samo to potrebno.

Istraživači, predvođeni Andreom Buhtom, dodatno istražuju mogućnost korišćenja fasade za skladištenje toplotne energije tokom dana koja bi se zatim ispuštala noću, ili za stvaranje električne energije preko fleksibilnih solarnih ćelija.

Radni prototip tehnologije je bio izložen od 13. do 17. aprila na Sajmu industrije u Hanoveru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;