PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Uglasta fasada za bolje osvetljenje i pogled

08.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Stambena kula pod nazivom "One Hundred" kompletirana je i spremna da primi prve stanare. Definiše je neobična forma koja maksimizira dnevnu svetlost i obezbeđuje pogled na grad i okolinu. Fasada je upadljiva i karakterišu je uglasti delovi koji štrče ka spolja u vidu bodlji stvarajući balkonske prostore. Ova visokospratnica nalazi se u Sent Luisu u američkoj saveznoj državi Misuri. Projekat pripada većem poduhvatu serija zgrada pod nazivom "Solar Carving" koje je uradio Studio Gang.

Kula One Hundred

Kula "One Hundred" (Foto: Sam Fentress) 

Kula One Hundred

Kula "One Hundred" (Foto: Sam Fentress) 

Objekat je osmišljen i izgrađen sa fokusom na potrebe njegovih budućih stanovnika. Uzdiže se na 115 metara visine u formi bodljikavog lista. Sastoji se iz naslaganih četvorospratnih delova gde je svaki postavljen pod uglom. Ovim se stvaraju prostrane površine koje se nalaze na vrhu svakog ovog odeljka. Četvrtina stanova ima terase kao i zajednički prostor, dok se na vrhu nalazi zeleni krovni podijum. Celokupan dizaj je u svrhu maksimiziranja njegovih karakteristika koje smanjuju ukupno energetsko opterećenje i povećavaju udobnost korisnika.

Kula One Hundred

Kula "One Hundred" (Foto: Sam Fentress) 

Kula One Hundred

Kula "One Hundred" (Foto: Sam Fentress) 

Svaki stan ima dnevni boravak u uglastom delu koji ne samo što obezbeđuje panoramski pogled, već povećava količinu i kvalitet dnevnog osvetljenja unutar prostora. Ovo je omogućeno i zbog toga što su postavljeni veliki prozori. Kula obuhvata površinu od oko 48.300m², od čega najveći deo zauzimaju stanovi. Stambenih jedinica je 316, i to od malih studija do trosobnih stanova. Tu se takođe nalaze i maloprodajni prostori, parking, kao i sadržaji poput konferencijske sale, bazena, teretane, igraonice i poslovnog foajea. Unutrašnjost je moderno uređena i opremljena aparatima od nerđajućeg čelika, dok je akcenat na otvorenom prostoru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;