SFSOPLATE-468X60-BANNER

Zgrada sa ogromnom "pukotinom"

19.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Fasadu nove stambene kule preseca velika "pukotina" koja izuzev upadljivog vizuelnog efekta ima i simboliku. Pošto je planirana da bude izgrađena u Denveru u državi Kolorado, ideja je bila da ono po ćemu je poznat ovaj kraj, uzme učešće u samom dizajnu. Shodno ovome pukotina zapravo predstavlja kanjon i na taj način ukazuje na dramatičnu topografiju države. Staklena konstrukcija sa prednje strane ima niz proreza koji predstavljaju "uređenu zelenu pukotinu".

One River North

"One River North" (Foto: MAD Architects)

Najveći deo ove šesnaestospratne kule činiće stambeni prostor i to 187 jedinica. Jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi imaće prozore od poda do plafona i privatne balkone. Maloprodajni objekti zauzimaće površinu od 743m². "Pukotina" će se prostirati na 10 spratova i u okviru nje će se nalaziti terase sa zasadima, površine za odmaranje i relaksaciju, bazen, fontane i sl. Verikalni deo pukotine koja je nalik stazi, vodiće stanare kroz "prirodu", i uzdizati se na četiri sprata uz zgradu. Celokupan deo "zelene pukotine" obuhvataće spoljašnji prostor od 1.200 kvadratnih metara.

Pukotina na fasadi One River North

Pukotina na fasadi "One River North" (Foto: MAD Architects)

Sa krova "One River North" na kojem će biti smešteni bazen, spa centar i bašta, pružaće se pogled na obližnji planinski lanac Rocky Mountains. Na devetom spratu će se nalaziti fitnes centar i studio za jogu, koji će biti povezani i sa otvorenim terasama.

Vrh One River North

Vrh "One River North" (Foto: MAD Architects)

Projekat je uradio kineski arhitektonski studio MAD Architects koji je poznat po projektima koji imitiraju svet prirode, i pretvaraju "betonske šume" u novo zdravije okruženje. Često slede kineski princip shan-shuija, tradicionalnog stila pejzažnog slikarstva  - shan što znači planina i shui što znači reka. MAD je projektovao zgrade koje izgledaju kao planine - kao što je planinsko selo Huangshan. Studiju je ovo drugi stambeni projekat u SAD-u. Završetak radova planiran je krajem 2023. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;