IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Farma ostriga od drveta i krovnom baštom u Francuskoj

20.04.2015. | Dezeen

Francuski arhitektonski biro Raum Architects je završio verovatno najelegantniju farmu ostriga na svetu. Smeštena u regionu Bretanje u Francuskoj, crna drvena konstrukcija smešta farmu ostriga i privremeno boravište sa uzgajivače. Struktura sa zelenim krovom je stvorena sa velikom pažnjom na detalje koji prevazilaze njen jednostavni dizajn.

Šarmantna farma ostriga je podeljena na dva dela: hangar sa ostrigama i stambenim prostorom koji se sastoji od kuhinje, trpezarije, dnevnog boravka i spavaće sobe. Krivina na krovu i zgradi pomaže u razgraničavanju dve zone.

Velika klizna vrata pružaju spoljašnji pristup hangaru sa ostrigama, ili radnom prostoru, a veliki otvori od poda do plafona prekriveni providnom plastikom i drvenim letvama uvode velikodušne količine prirodne svetlosti u ovaj deo.

Za razliku od spartanskog radnog prostora, glavni životni prostor na drugom kraju zgrade je mnogo više domaćinski. Sobe su obložene sa belo obojenim drvetom, sivim podovima i brojnim zastakljenim otvorima, uključujući i veliki prozorski deo za sedenje koji uokviruje poglede na obližnju obalu mora.

Iako se dve oblasti zgrade mogu tretirati kao odvojena krila, oni takođe mogu biti vizuelno ujedinjeni preko centralno smeštenog prostora, koji služi kao tranzicioni prostor. Farma ostriga može brzo biti transformisana otvaranjem staklenih kliznih vrata i drvenih vrata koji okružuju dvorište.

Zeleni krov sa biljkama gajenih u toku četiri meseca izgradnje kuće ukrašavaju vrh farme ostriga. Skup stepenica omogućava pristup krovu, koji nudi fantastične poglede na more i okolinu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;