INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zagrljaj dve kuće koji stvara lep, moderan luk

06.04.2015. | Dezeen

Ova lepa lučna struktura je zapravo dve odvojene kuće, sastavljene zajedno tako da stvaraju jedinstveni luk koji se proteže duž ove stambene ulice. Japanski arhitektonski biro Naf Architect&Design je projektovao ovaj jedinstveni duo zgrada tako da deluju kao jedan objekta, iako se one ne dodiruju. Luk koji je stvoren na mestu gde se jedna zgrada završava, a druga počinje, služi kao privlačni arhitektonski element za vozačima koji prolaze kroz njega.

Arhitekta Akio Nakasa je projektovao ovaj par zgrada, koji se nalaze u blizini japanskog vrta. Uprkos tome što su dve odvojene zgrade, projekat je poznat kao „Kuća lučnog zida“. Dve polovine se sastaju na vrhu luka, ali se same zgrade ne dodiruju i one nisu projektovane simetrično. Umesto toga, one su jedinstvene u obliku i izgledu, usklađujući se sa pejzažem.

Manja kuća sa nižim krovom je prizemna struktura, projektovana sa obiljem otvorenog prostora u unutrašnjosti, što joj daje veći osećaj prostornosti nego što je zapravo tako. Veća kuća se sastoji od dva sprata, sa otvorenim mezaninskim nivoom koji pomaže u distribuciji prirodnog svetla u enterijeru.

Odnos između domova se ne završava sa lučnim oblikom koji ih naizgled približava. Duo kuća je projektovan da smesti tri generacije iste porodice, sa bakom koja živi na jednoj strani, i parom sa njihovim detetom na drugoj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;