INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zagrljaj dve kuće koji stvara lep, moderan luk

06.04.2015. | Dezeen

Ova lepa lučna struktura je zapravo dve odvojene kuće, sastavljene zajedno tako da stvaraju jedinstveni luk koji se proteže duž ove stambene ulice. Japanski arhitektonski biro Naf Architect&Design je projektovao ovaj jedinstveni duo zgrada tako da deluju kao jedan objekta, iako se one ne dodiruju. Luk koji je stvoren na mestu gde se jedna zgrada završava, a druga počinje, služi kao privlačni arhitektonski element za vozačima koji prolaze kroz njega.

Arhitekta Akio Nakasa je projektovao ovaj par zgrada, koji se nalaze u blizini japanskog vrta. Uprkos tome što su dve odvojene zgrade, projekat je poznat kao „Kuća lučnog zida“. Dve polovine se sastaju na vrhu luka, ali se same zgrade ne dodiruju i one nisu projektovane simetrično. Umesto toga, one su jedinstvene u obliku i izgledu, usklađujući se sa pejzažem.

Manja kuća sa nižim krovom je prizemna struktura, projektovana sa obiljem otvorenog prostora u unutrašnjosti, što joj daje veći osećaj prostornosti nego što je zapravo tako. Veća kuća se sastoji od dva sprata, sa otvorenim mezaninskim nivoom koji pomaže u distribuciji prirodnog svetla u enterijeru.

Odnos između domova se ne završava sa lučnim oblikom koji ih naizgled približava. Duo kuća je projektovan da smesti tri generacije iste porodice, sa bakom koja živi na jednoj strani, i parom sa njihovim detetom na drugoj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;