INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Predivna baštenska kućica u Holandiji

02.03.2015. | Inhabitat

U holandskom zelenilu severno od Utreha, arhitektonski biro Zecc Architecture i dizajner enterijera Roel van Norel su pretvorili malu baštensku kuću u prefinjeni ruralni letnjikovac.

Letnjikovac je izgrađen u okviru postojeće stukture pomoću crvene kedrovine, hrastovine i škriljca. Dva staklena zida, od kojih je jedan sakriven iza podesivih žaluzina, nadgledaju zelene i zlatne boje okružujućeg pejzaža.

S jedne strane je asimtrična koliba obložena u vertikalnim drvenim panelim prekrivenih sa škriljcom. Suprotni zid je opremljen sa pokretnim prozorskim kapcima koji se otvaraju ka sunčevoj svetlosti i otvorenom ambijentu. Transparenta prednja strana, podržana sa čeličnim gredama, pruža prelepe poglede na beskrajna zelena polja.

Prednji deo objekta se koristi kao kuhinjski prostor, dnevni boravak i trpezarija. U zadnjem delu kuće se nalazi kutak za spavanje koji je ušuškana ispod skormnog potkrovlja, kome se pristupa sa drvenim merdevinama. Prostori mogu biti razdvojeni sa kliznim panelima ili prošireni u jedno fluidno okruženje.

Duž zatvorene fasade letnjikovca, zid od hrastovine sadrži sve ugradne elemente i pomoćne prostore kojoj kući trebaju: peć na drva, toalet, tuš, umivaonik i mesta za skladištenje. Čak je i noseći element u kuhinji prerušen u element sa fiokama. Minimalizam u maksimumu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;