INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Predivna baštenska kućica u Holandiji

02.03.2015. | Inhabitat

U holandskom zelenilu severno od Utreha, arhitektonski biro Zecc Architecture i dizajner enterijera Roel van Norel su pretvorili malu baštensku kuću u prefinjeni ruralni letnjikovac.

Letnjikovac je izgrađen u okviru postojeće stukture pomoću crvene kedrovine, hrastovine i škriljca. Dva staklena zida, od kojih je jedan sakriven iza podesivih žaluzina, nadgledaju zelene i zlatne boje okružujućeg pejzaža.

S jedne strane je asimtrična koliba obložena u vertikalnim drvenim panelim prekrivenih sa škriljcom. Suprotni zid je opremljen sa pokretnim prozorskim kapcima koji se otvaraju ka sunčevoj svetlosti i otvorenom ambijentu. Transparenta prednja strana, podržana sa čeličnim gredama, pruža prelepe poglede na beskrajna zelena polja.

Prednji deo objekta se koristi kao kuhinjski prostor, dnevni boravak i trpezarija. U zadnjem delu kuće se nalazi kutak za spavanje koji je ušuškana ispod skormnog potkrovlja, kome se pristupa sa drvenim merdevinama. Prostori mogu biti razdvojeni sa kliznim panelima ili prošireni u jedno fluidno okruženje.

Duž zatvorene fasade letnjikovca, zid od hrastovine sadrži sve ugradne elemente i pomoćne prostore kojoj kući trebaju: peć na drva, toalet, tuš, umivaonik i mesta za skladištenje. Čak je i noseći element u kuhinji prerušen u element sa fiokama. Minimalizam u maksimumu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;