INFONET-468X60-BANNER

Kućica za čaj

25.02.2015. | Ignant

Malena kućica za čaj nazvana „Kapa“ je delo češkog arhitektonskog biroa A1 Architetcs i predstavlja malenu kuću u kome se može uživati u šolji čaja pod krovom nalik kapi kamina u šarmantnom malom vrtu.

Minimalni prostor je bio veoma problematičan za projektovanje, ali su arhitekte uspele da stvore intimnu i jedinstvenu atmosferu. Ime kuće potiče zbog njenog visokog krova koji podseća na veliki šešir u bašti kada se gleda izdaleka.

Unutar kućice za čaj se nalazi klupa i ognjište, koje je zbog minimalne veličine prostora osmišljeno kao fioka skrivena ispod klupe. Pogled na živopisni vrt se može podesiti i promeniti povlačenjem kliznih prozora i spoljašnjih kapaka.

Kućica deluje kao da je namenjena za samo dve osobe koje udobno mogu da dele svoje tajne uz šolju toplog čaja. Prirodni materijali koji vremenom stare su bili bitan element dizajna, pošto oni čine kuću prirodnom i toplom.

Specifični dizajn krova omogućava stvaranje okulusa u vidu svetlarnika koji uvlači potrebnu količinu prirodne svetlosti. Zanimljiva karakteristika dizajna enterijera je i obloženi svod krova od trske.

Svakako je vidljiv uticaj japanske minimalističke arhitekture u ovom jedinstvenom projektu. Ovo je samo jedna od tri kućice za čaj koje su arhitekte iz biroa A1 Architects projektovale.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;