IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Holandski Vetrotočak nije samo tiha vetroturbina, već i neverovatna kružna stambena zgrada

18.02.2015. | Inhabitat

Da li biste voleli da živite unutar vetroturbine? Holandski Vetrotočak je projektovan za lučki grad Roterdam i predstavlja koncept za održivu strukturu koja bi smeštala 72 stana unutar kružnog rama od čelika i stakla, koja bi pored toga bila tiha, nepokretna vetroturbina.

Pored sakupljanja energije iz vetra, struktura će biti opremljena sa opremom za sakupljanje kišnice, sistemima za reciklažu vode iz česme i proizvodnju biogasa iz organskog otpada stanara zgrade.

Vetrotočak se sastoji od dva prstena izgrađena na podzemnim temeljima i okružena sa močvarnim terenom kako bi struktura dobila osećaj plutanja. Spoljašnji prsten smešta 40 rotirajućih kabina koje obezbeđuju posetiocima impresivne poglede na Roterdam, dok unutrašnji prsten smešta 72 stana, 160 hotelskih soba, maloprodajne objekte sa restoranom na vrhu.

Možda je najupečatljiviji detalj Vetrotočka, osim njegovog izgleda, turbina koja ispunjava unutrašnji krug zgrade. Elektrostatični konvetor energije vetra (EWICON) je tehnologija koja je razvijena na Tehničkom univerzitetu u Delftu i „pretvara energiju vetra sa ramom čeličnih cevi u električnu energiju bez pomeranja mehaničkih delova“. To znači bez buke i sa mnogo lakšim održavanjem.

Predloženi Vetrotočak je takođe opremljen sa fotonaponskim panelima i klimatskoj fasadi kako bi što bolje iskoristila prirodne resurse. Upotreba vode u strukturi se takođe pažljivo nadgleda, sa kišnicom koja se sakuplja na vrhu strukture, a voda iz slavine odvodi u močvare koje okružuju Vetrotočak. Pored toga, biogas se proizvodi iz otpada stanara i korisnika zgrade.

Predlagači projekta, konzorcijum sastavljen od roterdamskih kompanija BLOC, DoepelStrijkers, Meysters i NBTC Holland Marketing, nameravaju da struktura bude „dinamični izlog holandske čiste tehnologije koja pruža kontinuiranu platformu za demonstraciju tehničkih i tehnoloških inovacija“, i u tom procesu, stvara veoma modernu nadogradnju tradicionalnih holandskih vetrenjača.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;