Savremena japanska kuća kreativno stvara višak prostora u starom vagonu

12.02.2015. | Inhabitat

Japanski arhitekta Takanobu Kišimoto je nedavno završio Kuću Platformu, moderno prebivalište koje izdaleka liči na platformu železničke stanice pored koje je stao voz.

Ukoliko pogledate izbliza, međutim, struktura platforme postaje udobna kuća od drveta koja se širi u susedni vagon radi dobijanja viška prostora. Ova prilagodljiva kuća se nalazi u gradu Takasago u Hjogu, Japan.

Kada je arhitekta Takanobu Kišimoto angažovan da isprojektuje ovu kuću, on je prvobitno planirao da ukloni stari vagon koji je zauzimao parcelu. Nakon što je saznao da stara relikvija ima istorijsko značenje i da je ranije služio kao društveni centar, Kišimoto je rešio da integriše vagon u novi projekat kuće.

On je nastavio železničku temu kuće tako što je izgradio kuću u obliku platforme sa kosim krovom koji se proteže ka spolja kako bi delimično zaklonio i zaštitio železnički vagon koji se nalazi ispod njegove nadstrešnice.

Za razliku od svog hladnog, metalnog eksterijera, ugaoni dom je pretežno obložen sa drvenim površinama. Njeni dugački i otvoreni praovugaoni prostori odgovaraju otisku susednog vagona. Restaurisani vagon prvenstveno ima ulogu skladišta za ogrevno drvo za kamin na drva kuće, mada se u međuvremenu on počeo koristiti kao dodatna, svetlom ispunjena, igraonica i dodatni dnevni boravak.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...