Plutajući veštački greben omogućava posetiocima da uživaju u dubinama mora

06.02.2015. | Gizmodo

Futiristički projekat BIODIVER[CITY] je plutajuće veštačko ostrvo koje služi kao podvodni veštački greben. Masivni lažni greben poziva posetioce da posmatraju morski ekosistem sa površine do okeanskog dna.

Plutajući veštački greben je projektovan od strane francuskog i rumunskog arhitektonskog tima i on je nagrađen kao jedan od laureata međunarodnog arhitektonskog konkursa koji je raspisala Fondacija Žaka Rougerija.

BIODIVER[CITY] će funkcionisati kao rezervat morskog života i kao edukativni centar za javnost u kojem posetioci mogu da saznaju sve o bogatom biodiverzitetu okeana iz prve ruke. Projektanti su nazivali projekat „zoo vrtom“, ali životinje u pitanju neće biti u zarobljeništvu. Umesto toga, struktura će podstaći prirodni morski život, omogućavajući prirodu da buja u svoj ritmu.

Posetioci mogu da pristupe plutajućoj platformi-ostvru čamcem, gde će unutar trospratne strukture iznad vode biti smeštene rotirajuće izložbe i koncesije. BIODIVER[CITY] će imati podvodni tunel u obliku vrtloga, koji će otkrivati sloj po sloj morskog života kako se posetioci spuštaju kroz strukturu.

U gornjem nivou posetioci mogu da vide životinje poput kitova i delfina. Niže potopljene platforme će staviti posetioce licem u lice sa ribama, koralim i drugim mikro organizmima koji obitavaju na koralnim grebenima. Arhitekte su projektovali plutajući greben da zaranja još dublje, kako bi dali posetiocima priliku da vide stvorenja koja obitavaju na dnu mora.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...